Hilaire (62) is al 13 jaar instructeur bij Vrienden der Blinden. Ondanks zijn visuele beperking haalt hij het allerbeste uit elke dag. “Bij de pakken blijven zitten, is geen optie”, vertelt Hilaire. Het voorbije jaar moest hij afscheid nemen van twee blindengeleidehonden: Zita en Penny. Zita genoot van haar welverdiend pensioen, maar overleed van ouderdom. Penny nam sinds twee jaar de taak van Zita over. Een onvoorziene medische complicatie ontnam haar het leven.
Tij-dingen: Je kreeg onlangs een nieuwe blindengeleidehond?
Hilaire Velghe: “Arrow werd samen met twee andere honden aan mij voorgesteld. De klik met Arrow voelde ik meteen. Bij de eerste ontmoeting was hij de eerste van de drie die mij kwam begroeten en bij mij bleef zitten. Een super sociale hond past enorm goed bij mij! Daarnaast heeft Arrow de perfecte loopsnelheid. Niet te traag, maar ook niet te snel. Zonder blindengeleidehond voelde ik mij enorm onzeker en onveilig in het verkeer. De witte stok was voor mij echter niet genoeg, maar het hielp mij voorlopig wel verder. Ik ben zo trots op mijn nieuwe vriend.”
T-d: Het is belangrijk dat er een match is tussen hond en baasje?
Hilaire: “Ja, dat is inderdaad belangrijk. Arrow heeft de perfecte loopsnelheid voor mij. Daarnaast kan hij zich heel goed aanpassen aan nieuwe situaties wat heel erg belangrijk is. Want ik werk in het opleidingscentrum in Koksijde. In normale tijden komen daar veel mensen over de vloer. Ik doe ook demonstraties en dan moet Arrow die nieuwe prikkels aankunnen. Arrow is de kalmte zelf, dus dat is een heel groot pluspunt.”
T-d: Arrow is eigenlijk Franstalig?
Hilaire: “Klopt. Arrow werd Franstalig opgeleid. Gelukkig spreek ik een woordje Frans. Ik geef alle commando’s nog in het Frans, al is het wel de bedoeling om Arrow perfect tweetalig te maken. Het is een vlijtige leerling, want ‘zit’ en ‘liggen’ verstaat hij al in het Nederlands.”
Het gemeentehuis is de perfecte plek om de commando’s: 'zoek trap', 'zoek lift', 'zoek deur' te trainen
T-d: Wat zijn moeilijke plaatsen om te komen met een blindengeleidenhond in Koksijde?
Hilaire: “Met Arrow vind ik overal mijn weg. De weg naar de ingang van het gemeentehuis is een uitdaging. De trappen naar de ingang zijn niet zo super gemakkelijk door mijn gezichtsbeperking. Ook straten zonder voetpad zijn niet evident. Om het veilig te houden, loop ik dan op het fietspad, maar sommige fietsers zijn dan niet blij.”
T-d: Jullie trainen ook in het gemeentehuis. Duurt het lang om de honden te laten gewennen aan al het volk en lawaai daar?
Hilaire: “Het gemeentehuis is de perfecte plek om de commando’s: zoek trap, zoek lift, zoek deur te trainen. Wanneer de honden in het centrum binnenkomen voor de opleiding, zijn ze al gewend aan geluid en volk. In het eerste levensjaar verblijft de pup bij een pleeggezin. In die fase oefent de pup allerlei commando’s op drukke plaatsen.”
T-d: Langs welke plekken wandel je het liefst? Heb je een favoriete plek in Koksijde?
Hilaire: “Ik wandel heel graag op de Zeedijk om daarna (in normale tijden) even te stoppen aan een terrasje. Ik woon in Koksijde-Dorp, dus ook daar wandel ik graag.”
T-d: Zorgen de coronamaatregelen voor extra moeilijkheden? Zo moet je rechts wandelen in de drukke straten, op de Zeedijk, …
Hilaire: “De combinatie bril-mondmasker zorgt soms voor problemen. Verder valt alles héél goed mee. Ik ken het routeplan, dus weet ik aan welke kant van de straat ik moet lopen. Ook de lokale handelaars zijn super behulpzaam en tonen altijd begrip. Als ik bv. niet zie hoeveel mensen er al bij de slager staan, dan vraag ik of ik naar binnen mag of niet.”
T-d: Is er een verschil tussen de seizoenen: zomer tegenover winter. Is het moeilijker om met een blindengeleidehond op stap te gaan als er veel volk is?
Hilaire: “Er is zeker een verschil. Sneeuw zorgt ervoor dat stoepranden en oversteekplaatsen minder zichtbaar zijn. Arrow geeft bv. ook aan wanneer ik een stoeprand nader en als die minder zichtbaar zijn ... Ook het zout dat wordt gestrooid, is niet zo gezond voor de pootjes van de hond. Meer volk betekent sowieso meer prikkels, maar dit leren de honden tijdens hun opleiding. Bij drukke plaatsen is de kans altijd groot dat de hond geaaid wordt en dat kan voor vervelende situaties zorgen. De hond kan zich niet meer concentreren op zijn taak waardoor de veiligheid niet meer gewaarborgd is.”
Arrow is de kalmte zelf, dus dat is een heel groot pluspunt