Op zondagnamiddag 10 april vindt de derde editie van Koksijde Urban Move plaats, een loopwedstrijd en wandelevenement in Koksijde. Nadat twee edities in coronarook opgingen, hoopt organisator Pieter Verhaeghe dat het derde keer goede keer is. Tij-dingen jogde tot bij Pieter thuis en vuurde enkele vragen op hem af.

Tij-dingen: Waarvoor staat de Koksijde Trail en de Koksijde Urban Move? Wat is het verschil?

Pieter Verhaeghe: "Koksijde Trail is de oorspronkelijke benaming van ons evenement toen het doorging in 2018 en 2019. Om verwarring met de North C Trail te vermijden, kozen we er in 2020 voor om de naam te veranderen naar Koksijde Urban Move. Meer dan een naamsverandering is het dus niet."

Pieter Verhaeghe

T-d: Hoe ziet het parcours eruit? Hoe onderscheidt het traject zich van andere loopwedstrijden?

Pieter: "De start en aankomst is op het Theaterplein, de evenementenput voor het gemeentehuis. Het parcours loopt door de centrumstraten van de gemeente, door onze duinen en langs enkele beeldbepalende gebouwen. Het is dus eigenlijk een city trail, maar omdat Koksijde geen stad is, gebruik ik die term niet. Of toch nog niet. (lacht) De lopers passeren ook in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk, organist Jan Vermeire zorgt voor passende klanken. Daarna gaat het langs het huisje Nys-Vermoote, via de ruïnes van de ooit zo machtige Duinenabdij naar de gemeenteschool van Koksijde, woonzorgcentrum Armonea Noordduin. We passeren ook bij de Zuid-Abdijmolen, beklimmen de Hoge Blekker en ook de Hotelschool Ter Duinen kruist het pad van de lopers. Het is dus meer dan zomaar door enkele straten lopen. We zorgen voor muziek en animatie langs het parcours."

Ik ben Koksijde zo dankbaar, want hier kreeg ik het sportvirus te pakken

T-d: Waarom moet je volgens jou deelnemen aan deze wedstrijd?

Pieter: "De loopwedstrijd en wandeling zijn bedoeld voor iedereen die Koksijde op een sportieve manier wil ontdekken. Het kan een doel zijn om de 6 of 10 km uit te lopen of om dat in een bepaalde tijd te doen. Je kan er ook een wedstrijdje tussen vrienden van maken. De muziek langs het parcours en de vrijwilligers in de bevoorradingszones moedigen je aan zodat je het volhoudt. Misschien loop je zelfs nog een stukje sneller. Ik doe nog een oproep aan iedereen die al eens meedeed: schrijf je ook deze keer in, want het is een volledig nieuw parcours."

Koksijde Urban Move

T-d: Er zijn meerdere trajecten, waarin verschillen ze?

Pieter: " Het parcours van 10 kilometer bevat een extra lus richting Koksijde-Dorp die langs de sportterreinen en Hotelschool Ter Duinen passeert."

De loopwedstrijd en wandeling zijn bedoeld voor iedereen die Koksijde op een sportieve manier wil ontdekken.

T-d: Vanwaar de keuze om ook een wandelinitiatief te voorzien?

Pieter: "We willen de drempel verlagen. Wie het niet ziet zitten om het parcours volledig uit te lopen of niet geïnteresseerd is in een snelle tijd, geniet zo van dezelfde beleving als de lopers."

Koksijde Urban Move

T-d: Wanneer ben je als loper klaar om deel te nemen volgens jou?

Pieter: "De 6 en 10 km vragen geen lange voorbereiding zoals voor een (halve) marathon. Wie regelmatig loopt, kan dit zeker aan. Wees niet bang om als laatste te eindigen. We focussen op de recreatieve sportievelingen."

T-d: Doe je zelf aan sport?

Pieter: "Ja, ik ben triatleet. Dus ik zwem, fiets en loop. Ik was vroeger nochtans helemaal niet sportief. Tien jaar geleden startte ik zonder ervaring met een koersfiets. Ik sloot me aan bij de wielertoeristenclub Coxy Cycling uit mijn buurt en ik zag mijn conditie elke maand verbeteren. En ik ontdekte het plezier op de fiets. Door met mijn club, als trio, deel te nemen aan de Golf Ter Hille triatlon startte ik met zwemlessen crawl. En door de sfeer tijdens die triatlon wilde ik het jaar nadien graag zo'n triatlon alleen afwerken. Dus nam ik er ook lopen bij als hobby. Ik ben Koksijde zo dankbaar, want hier kreeg ik het sportvirus te pakken en ik wil het dan ook graag doorgeven."

T-d: Wat is je link met de gemeente Koksijde? Een favoriete plek?

Pieter: "Ik verhuisde ruim tien jaar geleden naar Koksijde. Ik ben dus een aangespoelde. Ondertussen ben ik al goed ingeburgerd. Zo help ik bij de organisatie van de Duinencross. Mijn favoriete plek is de Siska, het stamcafé van Coxy Cycling."

Ik voeg graag nog meer verborgen plekjes van Koksijde toe aan het parcours

T-d: Waar droom je als organisator nog van? Meer wedstrijden, extra disciplines of uitbreiden naar meerdere locaties?

Pieter: "Graag voeg ik nog meer verborgen plekjes van Koksijde toe aan het parcours. Koksijde heeft zoveel mooie gebouwen die niet altijd vrij toegankelijk zijn. Als een lezer een idee heeft of me kan helpen om een leuke passage toe te voegen voor volgend jaar, mag hij of zij me altijd contacteren. Ik beschouw het ook zoveel mogelijk als een evenement voor en door Koksijdenaars. Als er verenigingen langs het parcours ambiance maken en hun activiteiten in de kijker zetten, zijn ze welkom."

T-d: Wie is je favoriete sporter? Ben je supporter van een club?

Pieter: "Ik sport zelf vaak, dus heb ik niet veel tijd om alles te volgen. Een echte fan van een atleet ben ik niet. Al volgde ik wel eens een triatlonstage in Oostenrijk met Tine Deckers en Bart Aernouts, toppers uit de Belgische triatlonwereld. Dat was een hele ervaring. Chapeau voor de topatleten in de triatlonsport."

Schud de winter van je af met dit uniek parcours door Koksijde. Nieuw dit jaar is dat de Urban Move richting Koksijde-Dorp gaat met op de grootste (10 km) afstand een passage langs de Hotelschool Ter Duinen. Start en aankomst is vlak voor het gemeentehuis. Startschot wordt gegeven om 14 uur.