Een eeuw van toewijding aan de levering van kwalitatief en circulair kraanwater. Sinds haar ontstaan in 1924 als de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) legde Aquaduin een opmerkelijke reis af.

In de handbagage? Een voortdurende inzet voor innovatie, duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid. Aquaduin voorziet drinkwater in de gemeenten Alveringem, Diksmuide, Nieuwpoort, De Panne, Veurne en Koksijde.

Stijgend waterverbruik

In 1924 zag de IWVA het levenslicht met 1 doel voor ogen: het voorzien van kraantjeswater in de regio. Wat begon als een lokale onderneming groeide al snel uit tot een belangrijke speler in de drinkwaterindustrie. Opmerkelijk: Koksijde werd pas in 1934 lid van de IWVA.

De expansie van de bouw, de toeristische ontwikkeling van de kust, maar ook de drang naar een beter comfort deden het waterverbruik gevoelig stijgen. Dat dwong de IWVA tot de studie van een plan om nieuwe waterreserves te zoeken in de kuststreek.

Dat leidde in 1933 tot de studie van een nieuwe waterwinning met pomp- en ontijzeringsinstallatie in de duinpanne van Sint-André op de grens van Oostduinkerke en Koksijde. De verhuizing naar Oostduinkerke in 1940 was een keerpunt en sindsdien zet Aquaduin zich in voor het leveren van kwalitatief drinkwater in de aangesloten gemeenten.

In 2002 zette Aquaduin een baanbrekende stap met de introductie van een innovatief proces van hergebruik: zo wordt afvalwater drinkwater van de hoogste kwaliteit. Dat bevorderde het duurzaam gebruik van water én stelde ook de drinkwatervoorziening veilig voor de streek, zelfs in periodes van droogte.

Opmerkelijk: Koksijde werd pas in 1934 lid van de IWVA.

De geboorte van Aquaduin

Met de digitale revolutie kwam ook een nieuwe identiteit: Aquaduin. Deze naam weerspiegelt niet alleen de connectie met water (aqua in het Latijn), maar ook het belang van de duinen. 100 procent van de eigen waterproductie is afkomstig van onder de duinen van Koksijde.

Aquaduin staat synoniem voor kwaliteit en duurzaamheid. Het beeldmerk, de druppel met groene cirkel, staat voor het kwalitatief kraanwater, gerealiseerd binnen een circulair productieproces in een natuurlijke omgeving. De slagzin ‘kwalitatief kraanwater, duurzaam gewonnen’ sluit dus perfect aan bij de waarden die Aquaduin hoog in het vaandel draagt. Elke dag opnieuw!

Natuurbehoud en impact op de lokale gemeenschap

Aquaduin gaat verder dan alleen drinkwater leveren en richt zich ook op andere projecten. Van het behoud van duingebieden tot het ondersteunen van natuurherstelprojecten. De betrokkenheid van Aquaduin strekt zich zelfs uit tot internationale samenwerkingen en ontwikkelingsinitiatieven, met projecten die de toegang tot drinkwater in landen als Burkina Faso, Guinee, Congo en Senegal verbeteren.

Pionier op het vlak van hergebruik

Sinds 2002 gebruikt Aquaduin het rioolwatereffluent (gezuiverd afvalwater, red.) van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Wulpen als bron voor de productie van infiltratiewater. Het volume infiltratiewater vertegenwoordigt 55 procent van de eigen productie en 38 procent van de totale drinkwaterbehoefte. Dat is een zekere bron van aanvoer, want hoe meer drinkwater er wordt verbruikt, hoe hoger de aanvoer. Aquaduin infiltreert in piekperiodes dus meer water en stemt zo het aanbod af op de vraag.

Digitalisering

Als pionier op het gebied van hergebruik en digitale technologie blijft Aquaduin zich inzetten voor innovatie en vooruitgang. De vervanging van mechanische watermeters door digitale meters en het gebruik van vernieuwende waterzuiveringsmethoden zijn 2 voorbeelden van Aquaduins voortdurende streven naar verbetering.

Met 100 jaar geschiedenis achter de rug en een toekomst vol belofte blijft Aquaduin zich inzetten voor het leveren van drinkwater van de hoogste kwaliteit. Met een voortdurende inzet voor innovatie en haar diepe banden met de gemeenschap, viert Aquaduin niet alleen een eeuw van prestaties, maar ook een beloftevolle toekomst van duurzaamheid en dienstbaarheid.

2 verjaardagsfeesten

Aquaduin nodigt je graag uit op 2 evenementen (De Panne en Koksijde). Je mag rekenen op muziek, foodtrucks en animatie voor de kleinsten. Neem je agenda en

kruis de volgende data aan:

  • Zaterdag 25 mei vanaf 14 uur: Cabour in Adinkerke (Moeresteenweg 141, De Panne)
  • Zaterdag 1 juni vanaf 12 uur: Sint-André in Koksijde (Doornpannestraat 1)