In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Godeline Beun kreeg de fakkel in november en gaf die door aan Peter Viane.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Peter Viane: "Goh, daar kan ik redelijk kort in zijn. Ik zie Peter Viane, kiend va Koksiede. De meeste mensen kennen mij waarschijnlijk als de opvolger van mijn ouders in Tegelbedrijf Viane en als vader van twee lieve dochters."

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?

Peter: "Wandelen. Liefst lange afstanden. In een bepaald ritme stappen, omringd door natuur, geeft me iets rustgevends. Ik geniet van die momenten van stilte en alleen zijn in een maatschappij die soms aan een verschroeiend tempo voorbijraast. Ik trek zo vaak mogelijk naar het buitenland, maar als ik in Koksijde wandel, vergezelt Marsel onze trouwe viervoeter, mij meestal."

Peter Viane

Ik daag mezelf graag fysiek uit: mijn lichamelijke grenzen opzoeken en die verleggen. 

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Peter: "Ik daag mezelf graag fysiek uit: mijn lichamelijke grenzen opzoeken en die verleggen. Zo heb ik al een paar keer meegewandeld met De Nacht van Vlaanderen, de marathon van Brussel gelopen, een maandenlange tocht ondernomen van Koksijde naar Compostella en de Transpyr door de Pyreneeën uitgereden met de fietsmaten. Lastig, maar het geeft veel voldoening."

T-d: Waar geniet je van?

Peter: "Daar heb ik een wat tegenstrijdig karakter in. Zo geniet ik enorm van sociale contacten zoals het samenzijn met vrienden en familie, maar langs de andere kant heb ik ook nood aan de rust die ik vind in het alleen zijn. Wanneer ik daarnaar hunker, trek ik mij terug op mijn boot of pak ik mijn trekzak en ga de natuur in. Ideaal is om daar een evenwichtige balans in te vinden."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?

Peter: "De kleine verborgen plekjes in de natuur. Ook de echtheid van de inwoners maakt dit een bijzondere plek en zorgt voor een unieke sfeer binnen onze gemeente."

Ik ben graag onderweg, maar ik voel me altijd aangetrokken door mijn thuisbasis en de zee.

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?

Peter: "Tijdens mijn trektocht van Koksijde naar Compostella doorkruiste ik heel wat dorpen, steden en gemeenten. In elke plek heb ik bijzondere ervaringen en herinneringen opgedaan, maar toch was ik blij om terug te keren naar mijn geboortedorp omdat ik daar thuis hoor. Ik ben graag onderweg, maar ik voel me altijd aangetrokken door mijn thuisbasis en de zee."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?

Peter: "Ik geef de fakkel door aan Ingrid Deturck. Het was geen gemakkelijke beslissing, want veel mensen verdienen ze, maar Ingrid is mijn favorietje omdat ze authentiek is en altijd klaar staat om anderen te helpen."

T-d: Voor welke sportprestaties ga je graag zitten,

Peter: "Alle duursporten vind ik een enorme prestatie."

Ik denk we in een belangrijke kantelperiode zitten, zeker wat het klimaat betreft. 

T-d: Heb je nog een droom?

Peter: "Ik zou graag de Pacific Crest Trail wandelen. Dat is een langeafstandspad voor wandelaars in de bergachtige gebieden in het westen van Noord-Amerika"

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?

Peter: "Ik denk we in een belangrijke kantelperiode zitten, zeker wat het klimaat betreft. Ik vind de vooropgestelde doelstellingen of oplossingen soms een klucht. Ook al zijn er heel wat goede initiatieven, toch denk ik dat de voordelen soms de nadelen niet overstijgen. Bijvoorbeeld de geplande uitbreiding van het windmolenpark in de Noordzee is op zich een goed initiatief om richting meer groene energie om te schakelen. Toch moet er nog heel wat onderzoek worden gedaan naar de verbonden nadelen zoals de impact op het zeemilieu. Schandalig vind ik de beslissing van de Vlaamse Regering in de ontkrachting van zonnepanelen in deze tijden."

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Peter: "Dat zeg ik liever niet (glimlacht). Ik hou die plekjes liever voor mezelf, want ik geniet te veel van de rust en verborgenheid ervan."

Peter Viane
Peter Viane
Peter Viane
Peter Viane
Peter Viane