Scrabbleclub Coxhyde bestaat 45 jaar en is uitgegroeid tot een begrip aan de Westkust. Elke donderdag komen deze lokale letterkunstenaars samen in 't Oud Schooltje. Tij-dingen sprak met voorzitter Kristof D'Hondt (47) en secretaris Dominique Coene (64). "We zijn competitief ingesteld, maar we tonen respect voor beginners."

Tij-dingen: Leg eens kort jullie werking uit.
Dominique Coene
: "Elke donderdag organiseren we een wedstrijd om 20 uur. We spelen 'duplicate scrabble' en dat betekent dat elke speler met dezelfde letters speelt. Het woord met de meeste punten verschijnt op het bord van alle spelers. Daarna volgt een nieuwe trekking van 7 letters."
Kristof D'Hondt: "Elke maand spelen we op verplaatsing bij een club die lid is van het Nederlandstalig Scrabbleverbond (NTSV)."
Dominique: "Er is ook elke keer een verbetering, via de computer. We krijgen een overzicht van de gemiste kansen en onze exacte score."

T-d: Coxhyde, leuke naam, waar komt die vandaan?
Dominique
: "De naam ontstond in 1270 en is de samenstelling van ‘cox’, een afleiding van coca of schelp, en ‘hyde’, wat verwijst naar een kleine haven of aanlegplaats. De reden van deze naamkeuze heeft niet direct met deze etymologie te maken, maar werd doelbewust gekozen. Coxhyde is niet alleen de oorspronkelijke benaming van onze gemeente. Deze keuze is vooral een verwijzing naar de scrabblesport: want het woord Coxhyde bestaat uit zeven letters waaronder de c, x en y."

T-d: Wie zit in jullie bestuur? 
Kristof
: "Zelf ben ik voorzitter, penningmeester is Christine Vandenberghe en Dominique is secretaris. Er komen elke week ongeveer 10 mensen spelen, het effectieve aantal varieert van 7 tot 15."

Graag vermeld ik ons oudste lid en voormalig voorzitter, Rita Meurrens, en Hugo Dawyndt – erevoorzitter én onafgebroken lid sinds 1978!

T-d: Jullie organiseren elk jaar een interclubontmoeting in oktober?
Kristof
: "Dat klopt. Dit jaar waren we met ca. 100 spelers, voor corona waren dat er ruim 130. Littera Tessenderlo trok aan het langste eind. Zelf deelnemen is moeilijk als organiserende club, omdat er al zeven scrabblespelers in de jury zetelen. Gelukkig kunnen we dan rekenen op familie en vrienden voor de bar en om de briefjes op te halen."
Dominique: "Als club behoren we tot de middenmoot. Er is een klassement van alle NTSV-leden die regelmatig deelnemen aan interclubwedstrijden."

T-d: Geluk of woordenschat: wat geeft de doorslag?
Kristof
: "Omdat we spelen met dezelfde letters, geven woordenschat en het strategisch gebruik van je vakjes de doorslag."
Dominique: "Er bestaan lijsten van twee- en drieletterwoorden en we hebben de officiële woordenlijst voor scrabble (SWL) waar je alle toegestane woorden in vindt. Wist je dat er een boekje bestaat met daarin alle woorden met een q, x en y? We spelen ook volop WordCrex, een app waar je telkens speelt met dezelfde letters. Een goede leerschool."

T-d: Wordt er soms vals gespeeld? Wat zijn de meest lepe (toegelaten) trucs?
Dominique
: "Waarschijnlijk wel, maar ik denk dat je alleen een goed gevoel kan hebben wanneer je zelf een woord vindt. Ik denk niet dat er in onze club gezeurd wordt. Tijdens interclubwedstrijden zijn ze strenger en gaat de smartphone onherroepelijk uit."

T-d: Wie zijn jullie leden?
Kristof: "Mensen van de Westkust die houden van taal en denksport op een competitieve manier. Graag vermeld ik ons oudste lid en voormalig voorzitter, Rita Meurrens, en Hugo Dawyndt – erevoorzitter én onafgebroken lid sinds 1978!"

T-d: Hoe ziet de toekomst eruit?
Dominique. "Rooskleurig. We verliezen leden, maar we trekken nog steeds nieuwe geïnteresseerden aan. We zijn competitief ingesteld, maar begeleiden onze beginners. Het gebeurt al eens dat iemand denkt goed te kunnen scrabbelen door thuis altijd te winnen. (lacht)"

Zin om te scrabbelen

Je bent welkom op donderdag (om 20 uur) in 't Oud Schooltje (Koksijde-Dorp).

Uit het archief

Uit de eerste edities van 't Scrabbelaartje (1973-1983)