Koksijde was op donderdag 5 januari opnieuw het epicentrum van de cyclocross. Na een vooruitblik in het één-journaal volgde de rechtstreekse uitzending van de dames- en herencross. Ruim 10.000 bezoekers stonden langs het parcours en zagen onze Wout knallen. Kortom: een nieuwe hoogdag voor wielerminnend Koksijde.

Eén vraag lag op iedereens lippen: wie wint het titanenduel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel? Voor de start in Koksijde reden ze al 134 veldritten tegen elkaar sinds ze allebei profs werden. In al die koersen slaagden maar elf andere renners erin om één van hen de zege af te snoepen. Een ongelooflijk cijfer. Lees verder onder de foto, bekijk ook de video (onderaan deze pagina). 

De renners die daarin slaagden? Toon Aerts, Daan Soete, Lars Van der Haar, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Sven Nys, Niels Albert en Tom Pidcock. Dat gebeurde voor het laatst in 2018 in Oudenaarde. Ook in Koksijde kon niemand daar een zandkorrel tussen steken. Wout van Aert won oppermachtig voor Mathieu van der Poel, Laurens Sweeck werd knap derde. Bij de vrouwen zegevierde de Nederlandse Shirin Van Anrooij.

Parcours

Koksijde is altijd al een populaire cross geweest, zowel bij renners als toeschouwers. In Koksijde ligt puur duinzand en geen rijnzand, zoals het geval is in veel zandbakken. Dit jaar lagen de weidestroken er natter bij door de regen. Tij-dingen verzamelde reacties en beelden. Bijna elf jaar nadat ze op het WK voor junioren een prangend duel uitvochten in de duinen keerden Wout van Aert en Mathieu van der Poel terug naar de duinen van Koksijde. Bij de profs vochten ze al twintig zandduels uit. De stand is nu 11-10 in het voordeel van van der Poel.

Reacties

Wout van Aert: "Ik ben niet de beste in het zand, maar de vorm zat wel goed. Dat kwam in de tweede helft van de cross naar boven. Ik was hier écht gebrand op de zege. In het verleden heb ik niet per se verloren, maar door blessures en de kalender kon ik lang niet rijden in Koksijde. Ik ben blij dat het nu deze week valt (6 januari, red.) en ik hier nog eens kon winnen."

"Koksijde is één van mijn lievelingscrossen”, zegt runner-up Mathieu van der Poel. "Ik had plots weer veel last van mijn rug. Da's klote, maar niets aan te doen. Ik voelde het vrij snel. Jammer, want ik had uitgekeken naar Koksijde."

Laurens Sweeck: “Wout en Mathieu zijn ook echte specialisten, maar als ik moet kiezen tussen hen pak ik Mathieu. Zijn techniek is prima en hij beschikt over een flits in het zand. Wout moet het in het zand op de power doen." “Ik kom heel graag in Koksijde, al is het voordeel voor de echte zandspecialisten de laatste jaren iets kleiner geworden. Het is nu vooral een cross waar de conditie het verschil maakt.”

In cijfers

 • Er stonden vier grote schermen opgesteld langs het parcours, er waren 17 oversteekplaatsen voor een vlotte passage van de ene naar de andere kant van het parcours
 • 45.000 herbruikbare bekers werden voorzien in de publiekstenten, ook de uitbaters van de foodtrucks dachten aan het milieu: ze deelden hun voedsel uit in composteerbaar materiaal
 • 220 vrijwilligers waren present op de Duinencross
 • Twaalf parcoursbouwers en medewerkers van Koksijde zorgden voor het parcours
 • 22 bloemtuiltjes gingen naar de podiumlaureaten, verspreid over alle wedstrijden
 • 385 lunchpakketten en 85 liter warme soep versterkten de inwendige mens van onze vrijwilligers
 • 8 km (1800 stuks) nadars en 3 km Heras-hekken (420 stuks) stonden pal

Top drie bij de vrouwen

 • 1. Shirin Van Anrooij (Ned.)
 • 2. Fem Van Empel (Ned.)
 • 3. Lucinda Brand (Ned.)

Top drie bij de mannen

 • 1. Wout van Aert
 • 2. Mathieu van der Poel (Ned.)
 • 3. Laurens Sweeck

Duinencross 2023

Video