Storm of onweer op komst? Wees dan voorbereid. Rukwinden en hevige regenbuien kunnen schade aanrichten en leiden tot gevaarlijke situaties.

Met deze tips bereid je je woning voor en weet je wat je wel en niet mag doen tijdens en na het onweer. De grootste gevaren van onweer? Die vind je buiten je huis: takken die afbreken, bomen die omwaaien en voorwerpen die rondvliegen. Als elektriciteitskabels of -cabines beschadigd raken, valt de stroom en straatverlichting uit.

Maak je woning stormklaar

Gelukkig weet je meestal op voorhand dat een storm onze richting opwaait. Tijd genoeg om je woning te beschermen tegen hevige rukwinden en wateroverlast.

  • Maak losliggende dakpannen en andere voorwerpen vast of leg ze binnen (tuinmeubilair, speelgoed, vuilniszakken, plantenpotten).
  • Hou je afval binnen. Wacht tot de volgende ophaling of gooi je restafval in de semi-ondergrondse containers. Je pmd-zak en papier en karton kan je naar het Milieupark brengen.
  • Controleer of je ramen, deuren en rolluiken goed sluiten.
  • Zorg dat je dakgoten en afvoerleidingen vrij zijn. Belangrijk: zorg ook dat de roosters van de riolering op je stoep vrij zijn van blad- of ander afval.
  • Bomen in de buurt? Snoei ze regelmatig om de kruin uit te dunnen en dode takken te verwijderen.

Wat doe je tijdens een onweer?

Blijf binnen, hou je ramen en deuren gesloten en haal je elektrische toestellen uit het stopcontact. Bij een blikseminslag raken die beschadigd. Wat doe je niet? In de buurt van een raam zitten of staan, inslaande bliksem kan het glas verbrijzelen. Raak geen kabels of elektriciteitsleidingen aan die op de grond liggen. Stroomonderbrekingen volg je op de website van Fluvius. Staat je straat er niet tussen? Meld de onderbreking dan op 078 35 35 00. Defecte straatlampen meld je op www.straatlampen.be

Wateroverlast

Bij hevige regenval slikken de riolering en waterlopen de grote hoeveelheid water niet. Dan ontstaat er wateroverlast: straten en voetpaden komen blank te staan en soms stroomt zelfs water in de huizen. Vermijd verplaatsingen bij hevige regenval. Staat je kelder onder water? Dan bel je best de brandweer. Je kelder laten leegpompen bij stormweer of wateroverlast is gratis.

Met welke diensten neem je contact op tijdens of na stormweer?

  • Storingen op het elektriciteitsnet? Bel Fluvius op 078 35 35 00.
  • Bij gasgeur bel je 0800 650 65.
  • Bij problemen met de riolering neem je contact op met de gemeente: www.koksijde.be/meldingen
  • Hulpdiensten: voor niet-dringende interventies wordt het noodnummer 1722 geactiveerd. De media melden op voorhand wanneer het noodnummer in werking treedt.
  • Bel alleen naar 112 als iemand gewond of in levensgevaar is.

Verzekering

Liep je huis schade op door de storm? Neem veel foto’s en doe zo snel mogelijk aangifte bij je verzekeraar.