Op 20 januari werd Nancy D'Haenen aangesteld als Prinses Carnaval, de eerste vrouw die deze functie mag uitoefenen in onze gemeente.
In het dagelijks leven is Nancy onderwijzeres, maar vanaf 1 maart krijgt zij de sleutels van Koksijde-Oostduinkerke in handen als Nancy I. Haar 2 hofdames – Saskia Beke en Daisy Vanhove – staan haar bij. Carnaval betekent voor Nancy niet alleen feesten, maar ook samenhorigheid. “Het mooiste is de sfeer, de samenwerking tussen de deelnemers en de creativiteit die in de praalwagens wordt gestoken."
Nancy D'Haenen: "Heel trots. En tegelijk zeg ik ook: eindelijk een vrouw. De carnavalsstoet bestaat al sinds 1951 en nog nooit werd een prinses verkozen. Dat mocht niet in Oostduinkerke. Men dacht dat een vrouw die verantwoordelijkheid niet zou aankunnen. Hoewel dat in andere steden en gemeenten wel al kon. Op 17 januari vond in Mol zelfs de verkiezing 'Prinses van België' plaats. Dorine Geersens, die vorig jaar overleed, heeft veel gedaan om het carnaval in Oostduinkerke te doen standhouden. Ik ben er zeker van dat zij hierboven superblij is met de allereerste prinses."
Nancy: "Ik droomde er al lang van. Toen ik hoorde dat Prins Dimitri geen kandidaat meer was én dat het nieuwe reglement ook een prinses toeliet, ben ik meteen op de kar gesprongen. Daisy en Saskia waren meteen mee in het verhaal en nu is mijn droom dus uitgekomen. En het is ook het moment, ik ben niet meer zo jong… Ons enige probleem was dat we geen lid waren van een erkende vereniging en dat is 1 van de vereisten. De Stienestekers, waar ik al jaar en dag lid van ben, behoort niet tot die categorie. Uiteindelijk hebben we ons aangesloten bij de vogelpiekclub (Dartsclub De Dunepikkers, red). Daisy was al lid."
Nancy: "Zeg maar hofdames. Ik wist meteen dat Daisy en Saskia mij zouden flankeren. Het zijn echte carnavalisten, net als ik. Ze zullen mij bijstaan en helpen om alles in goede banen te leiden en me misschien ook wat in de gaten houden. (lacht) Het zijn toppers."
Saskia Beke: "We houden je zeker in de gaten, wees daar maar zeker van. (lacht ook) Eigenlijk kunnen we 9 jaar voortdoen: elk 2 jaar als prinses en dan het 3e jaar als keizerin."
Nancy: "Ik doe zeker mee tot ik keizerin ben."
Daisy Vanhove: "Normaal zijn het altijd onze mannen – de 3 verklede kerstbomen van 'de Buks' – die in de belangstelling staan. Dit jaar is het aan ons."
Nancy: "Goh, naar alles eigenlijk. De voorbereiding, alle activiteiten, de stoet… alles heeft zijn charme. Als ik 1 iets moet kiezen, dan ga ik voor de stoet. Normaal stap ik altijd mee met de gemeenteschool van Oostduinkerke, dit jaar zal ik alles goed kunnen bekijken. Ik kijk er naar uit om de groep van mijn school (gemeenteschool Oostduinkerke, red.) te zien. Ze zijn met 104 dit jaar."
Daisy: "De voorbereiding. En ook dat we kunnen meedoen aan de stoeten van De Panne, Lombardsijde en Nieuwpoort. Ook op een kar."
Saskia: "De afterparty's zijn ook belangrijk en dit jaar doen 'de Buks' niet mee aan de stoet, dus het kwam goed uit. Normaal doen Daisy en ik mee met die carnavalsgroep en Nancy begeleidt altijd de kinderen van de gemeenteschool uit Oostduinkerke. Alles valt dit jaar in de juiste plooi."
Nancy: "Vanzelfsprekend. Al van toen ik klein was en de carnavalsstoet stond ook al vroeg op mijn programma. Vroeger heb ik nog kindertheater gedaan met OTO (theatergroep uit Oostduinkerke, red.). We traden op in heel Vlaanderen. Tijdens de halloweenstoet ben ik er altijd bij. Jarenlang kroop ik ook in de huid van een of ander personage tijdens het Bos van Commerce: een elfje, een kabouter of de tandenfee. En tijdens het carnaval natuurlijk, met de vette dinsdagen erbij."
Daisy: "Voor een activiteit van de handelaarsbond verkleedden wij ons als hippies. En tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel was Saskia de enige die zich volledig in thema had uitgedost."
Saskia: "Vanaf het moment dat we kunnen, verkleden we ons of gaan we in thema. We feesten zelfs langer dan onze mannen. In 2024 was ik zelfs laureaat tijdens Vette Dinsdag."
Nancy: "Als deelnemer natuurlijk. Dat is het moment om je uit te leven en uit de bol te gaan. Tijdens carnaval krijg je de kans om te lachen met de lokale, nationale en internationale politiek. Vette Dinsdag gaat zelfs nog iets verder, dan kan je volledig gemaskerd de draak steken met iemand, het is altijd spannend wanneer om middernacht de maskers afgaan. Vroeger waren de cafés altijd vol."
Saskia: "En je had ook nog een fuif in de Witte Burg."
Nancy: "Vandaar deze oproep aan de jeugd en alle carnavalisten: kom zeker af en doe mee aan de maskerade. Pret verzekerd."
Nancy: "De samenhorigheid onder de carnavalisten, de sfeer ook op de werf (loods van de Technische dienst, red.) tijdens het maken van de karren. Elkaar helpen en plezier maken. We zijn 1 grote familie."
Daisy: "Eens goed uit de bol gaan, dat is echt iets voor mij. Verkleden is mijn tweede natuur."
Saskia: "Het zit in ons bloed. Je bent carnavalist of je bent het niet."
Nancy: "Een periode met veel stress, vooral tijdens de voorbereiding. Ik stoom elk jaar een groep kinderen klaar om mee te gaan tijdens de stoet en alles moet goed worden gecoördineerd. En ik ben heel perfectionistisch. Alles moet dus dik in orde zijn. Wanneer het dan eindelijk carnaval is, geeft dat wel veel voldoening. Het moment ook om te feesten."
Saskia: "De voorbereiding is heel belangrijk en de stress die wegvalt, is immens. Het maakt dan niet uit welk weer het is op carnaval, feesten gaan we. Verkleden, niet veel slapen, door de muur gaan…"
Daisy: "Als Aalstenaar zouden we 3 dagen aan een stuk meedoen. Zot doen: dat is mijn leven."
Nancy: "Al van toen ik kind was. Ik weet nog dat er in 1977 geen carnaval was in Oostduinkerke. Dat kwam door de fusie. De Oostduinkerkenaars waren boos en Koksijde wilde geen geld geven voor de karren. In 1978 was ik er wel bij, ik was toen 12, dat was het jaar dat de witte producten voor het eerst werden verkocht in de supermarkt. Ik deed dat jaar mee in de stoet samen met mijn neef en een vriendin. We verkochten een baby van de witte producten…"
Daisy: "Ik was er voor het eerst bij in 2010, met carnavalsvereniging 'de Buks' en ik slaagde er al meteen in om vermist te raken. Peter Dalle was toen grote smurf en hij moest op zoek naar een roodharige smurfin. Dat was ik. Tijdens de festiviteiten was ik op een andere kar beland." (lacht)
Saskia: "Mijn 1e deelname was in 2000, ondertussen al 25 jaar geleden. Het liedje Mambo no. 5 (van Lou Bega, red.) stond toen in de hitparade. Ik deed mee met de Stormboys van Roland Storme."
Nancy: "Toen ik 17 was, vierde ik carnaval gaan in Roermond bij vrienden. 5 dagen duurde dat. Iedereen liep de hele dag verkleed rond: thuis, op straat, op café. Ik heb daar veel inspiratie opgedaan. Ik heb ook jarenlang carnaval gevierd met de tafeltennisclub uit Oostduinkerke. We deden mee aan alle stoeten in de regio. Ook in Veurne. Alle vette dinsdagen vieren. Het waren korte nachten. Toen ik in het feestcomité van Oostduinkerke zat, hielp ik mee met de organisatie van het kindercarnavalbal. En niet te vergeten: al 37 jaar coördineer ik het carnaval van de gemeenteschool van Oostduinkerke. ik ben heel fier op mijn team, voor ons is dat echt teambuilding: samen zorgen voor een prachtige groep die in de stoet wandelt. Sommige van die kinderen krijgen dan hopelijk de carnavalmicrobe te pakken, want onze kinderen en jongeren moeten de traditie voortzetten. Anders sterft het uit."
Saskia: "Toen ik in 2024 de 1e prijs won tijdens Vette Dinsdag. Ik deed mee met mijn dochter en 2 vriendinnen. Op het einde ging het tussen mij en Ria van de 'Witjes'. Zij waren verkleed als boeren, wij als hippies. Ria had mij herkend en ik haar ook. Uiteindelijk kwam ik als eerste uit de bus. Ik was uitzinnig van vreugde, ook al won ik maar een paar drankbonnetjes. (lacht)"
Daisy: "Die keer dat ik vermist was als de 'roste' smurf. Ik drink geen alcohol, maar ik kan ongelooflijk goed doen alsof ik dat wel doe. (hilariteit)"
Nancy: "In 1979 blies Maurice Denecker het carnaval in Oostduinkerke nieuw leven in. Hij richtte o.a. de Orde van de Garnaalkop op. Eind jaren 80 werd in de zomer een carnavalsfeest georganiseerd: carnaval in Parijs. Dat vond plaats op het binnenplein van het Visserijmuseum. Ik was verkleed als clochard en doolde rond tussen het publiek met mijn fles wijn, gitaar en wat kranten. Maurice vond dit schitterend. Toen mijn fles wijn leeg was, vulde hij die voortdurend bij met restjes wijn. Plots viel de elektriciteit uit: ik kroop op het podium om het publiek te entertainen en ging daarna rond met mijn hoed. Met dat geld trakteerde ik de aanwezige kinderen op een ijsje. Die dag won ik de 1e prijs: voor 2 personen een week naar Spanje, logeren in een appartementje in Benissa. Jammer genoeg won ik ook een ferme kater. (lacht)"
"Ook het FEN-feest (van de Federatie van Europese Narren) herinner ik mij nog alsof het gisteren was. De Orde van de Garnaalkop organiseerde in 1992 dat feest van de 'Goedgemutsten' in de loodsen van de militaire basis. Carnavalsordes uit heel België kwamen daar op af. Ook Nederlanders en Duitsers zakten met bussen af. In totaal waren er 3.500 feestvierders. De Lou Roman Band, het orkest van de BRT, zorgde voor de ambiance. Ik moest een tafel bedienen van wel 50 man. Toen de laatste zijn pint kreeg, had de eerste weeral dorst…"
Nancy: "Samen met mijn hofdames zal ik erop toezien dat alles goed verloopt. Het moet leutig zijn en tegelijk ook veilig. Feesten zorgt er soms voor dat mensen het overzicht verliezen. Dat probeer ik te bewaken. Feest vieren, maar ook voor elkaar zorgen. Zo wordt carnaval top in Oostduinkerke."