De meeste vaccins tegen COVID-19 bestaan uit twee dosissen. Dat geldt voor de vaccins van Pfizer-BioNTech, van Moderna en van AstraZeneca.

Nogal wat mensen halen alleen hun eerste dosis en dagen niet meer op voor de tweede prik. Voor een goede bescherming heb je beide dosissen nodig.

De werking van de vaccins is grondig onderzocht bij duizenden testpersonen. Uit die onderzoeken kennen we de beschermingsgraad van de verschillende vaccins. Alle proefpersonen kregen twee dosissen waardoor we niet weten wat het effect is na één prik. Bij het vaccin van Pfizer-BioNTech volgt de tweede injectie na drie weken, bij Moderna na vier weken en bij AstraZeneca na twaalf weken.

Het is onmogelijk om te weten hoe goed en hoe lang je beschermd bent met één dosis. Hou je dus aan de richtlijnen die wetenschappelijk onderzocht zijn – twee dosissen – en kom na drie, vier of twaalf weken terug voor je tweede prik. Die gaat net zo vlot als de eerste.sMeer info op www.laatjevaccineren.be of telefonisch op het nummer 1700.

Alle info voor inwoners: www.koksijde.be/vaccinatiekoksijdenaars

Kom niet te vroeg voor je vaccinatie

De vaccinaties gebeuren op afspraak. Dat is handig. Zo hoef je niet te wachten en vermijden we dat te veel mensen tegelijk aanwezig zijn. Dat is veiliger. Toch ontstaan er aan Furnevent wachtrijen omdat mensen vroeg komen. Kom gewoon tegen het uur van je afspraak. Dat is ruim voldoende. Ben je te vroeg? Wacht even in je auto op de parking.

Kan je kiezen welk vaccin je krijgt?

Nee. De vaccins worden aangeboden (aan beroepsgroepen, risico- en leeftijdsgroepen) in functie van de kenmerken en beschikbaarheid. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en zijn veilig en werkzaam. Het is onnodig om een keuze door te geven door naar het 0800-nummer te bellen of je huisarts hiervoor in te schakelen.

Voor een goede bescherming heb je beide dosissen nodig