Over corona en vaccinatie doen de wildste geruchten de ronde: Tij-dingen ging op onderzoek en nam enkele beweringen onder de loep. Zo ben je gewapend tegen die verhalen.
Van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca heb je twee dosissen nodig. Sommigen vragen zich af of dat nuttig is als je al COVID-19 hebt gehad. Omdat je immuunsysteem al geprikkeld werd, volstaat één vaccin om voldoende beschermd te zijn. Klopt die redenering?
Personen die COVID-19 hebben doorgemaakt, met of zonder symptomen, blijken meer antistoffen te ontwikkelen na de eerste dosis van het vaccin. Dat blijkt uit meerdere (beperkte) studies. Op dit moment zijn er nog te veel vragen om de vaccinatiestrategie aan te passen en zij die al een corona-infectie kregen, één prik te geven. Grotere studies moeten de resultaten eerst bevestigen.
Sommige mensen krijgen na coronavaccinatie koorts of grieperige klachten. Een pijnstiller kan dan soelaas bieden. Op basis van de werking van pijnstillers wordt soms gezegd dat ze ervoor zorgen dat je vaccin minder goed werkt. Daardoor zou je dan minder beschermd zijn. Klopt dat?
Pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat je minder antistoffen aanmaakt na vaccinatie. Maar dat is niet bewezen voor COVID-19. Minder antistoffen betekent niet dat je er te weinig hebt. Ook nadat je een pijnstiller neemt, is je immuunrespons groot genoeg om je te beschermen. Neem dus gerust een pijnstiller (bij voorkeur paracetamol) als je klachten hebt na de prik. Vooraf een pijnstiller innemen, wordt wel afgeraden.
Het vaccin verkleint het risico om in het ziekenhuis te belanden, dat betekent niet dat je niet meer besmet kan worden. Je zou het virus zelfs nog kunnen doorgeven na vaccinatie. Is dat correct?
Als je gevaccineerd bent en toch nog besmet raakt met het coronavirus, word je niet meer ziek, maar ben je ook minder besmettelijk. Studies tonen aan dat het aantal positieve coronatests na vaccinatie drastisch vermindert. Met vaccinatie bescherm je dus niet alleen jezelf, maar ook je omgeving.