Tij-dingen zet elke maand ondernemers in de kijker: een nieuwe handelszaak die opent, een zelfstandige die een speciale gebeurtenis viert of iemand die een mijlpaal bereikt. Deze maand ging Tij-dingen langs bij Martine Medaer.

In september 2019 opende ze FITatelier. Als personal trainster en diëtiste motiveert ze mensen om een gezonde versie van zichzelf te worden via een gebalanceerde combinatie tussen gezonde voeding en sport.

Tij-dingen: Waarom heb je het concept van FITatelier opgestart?
Martine Medaer:
“Ik ben de ervaringsspecialiste bij uitstek wat betreft gezond afvallen. Ik verloor in anderhalf jaar tijd zo’n 30 kilo door mijn gewoontes aan te passen en beweging en gezonde voeding in mijn leven in te passen. Nu wil ik hetzelfde doen voor mijn klanten.”

T-d: Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?
Martine:
“Als personal trainster en diëtiste wil ik mensen motiveren om een gezonde versie van zichzelf te worden via een gebalanceerde combinatie tussen gezonde voeding en sport. Ik hou daarbij altijd deze uitspraak van Jack Lalanne in gedachten: Exercise is king. Nutrition is queen. Put them together and you've got a kingdom.”

T-d: Wat betekent de term zelfstandige voor jou?
Martine:
“Na twintig jaar als werknemer gewerkt te hebben, vind ik de autonomie het meest positieve aan zelfstandige zijn. Je beslist zelf wat je doet qua investeringen, kortingen en goodwill aan klanten. Natuurlijk moet je voor jezelf ook de rekening maken, maar als jij vindt dat het oké is, dan ga je ervoor zonder door procedures te spartelen.”

Exercise is king. Nutrition is queen. Put them together and you've got a kingdom.

T-d: De coronacrisis betekent een aardverschuiving voor veel handelaars. Geen gemakkelijke periode om met een nieuwe zaak te beginnen?
Martine:
“Als econoom heb ik alles vooraf uitgestippeld met een plan A én een plan B. Als plan A niet lukte – de zaak zelf uitbaten, dan was er nog plan B – de zaak verhuren. Maar plan C(orona) was er niet. Dat is nu eenmaal het leven; het is niet altijd volgens plan. Gelukkig maar (lacht).”

T-d: Waar droom je nog van? Wanneer is dit project geslaagd?
Martine:
“Ik ben al heel gelukkig met wat ik gedaan gekregen heb. Maar als toetje of beter toetjes zou ik het graag uitbreiden met enerzijds een multidisciplinaire aanpak (bv. orthopedie, osteopathie of geneeskunde). En ten tweede met een keuken om te tonen dat gezonde maaltijden bereiden niet complex is.”

T-d: Wat wil je nog extra benadrukken?
Martine: Dat crashdiëten en extreem sporten echt geen zoden aan de dijk zetten in de context van afslanken. Integendeel. En geloof niet alles wat op socialemediakanalen verschijnt.”

T-d: Vertel eens een fijne anekdote voor de lezers van Tij-dingen.
Martine:
“Op de website van Fitatelier staat: na een accident de parcours als zelfstandig consulente in de voedingsindustrie, kon ik twee dingen doen… De meeste mensen denken dat ik een administratieve job deed bij één of andere voedingsfabriek. Als je dan het gezicht van de mensen ziet als ik hen vertel dat ik twintig jaar Belgische pralines en koekjes verkocht heb als export manager: containers zeevruchten, donuts en boules de berlin.”

fitatelier

Al op twaalfjarige leeftijd zei ik aan mijn mama: ik trouw in dat wit kapelleke in Oostduinkerke

T-d: Wat is je band of connectie met de gemeente Koksijde?
Martine:
“Van kinds af – eigenlijk al van bij mijn geboorte – kwamen wij met de hele familie elk weekend vanuit Zaventem naar ons buitenverblijf. Al op twaalfjarige leeftijd zei ik aan mijn mama: ik trouw in dat wit kapelleke in Oostduinkerke. Niets van was haar antwoord. En toch … op 10 mei 2002 ben ik daar getrouwd met de toenmalige adjudant van brandweerpost Oostduinkerke: Rudi Counye.

T-d: Wil je nog iets meegeven aan onze lezers?
Martine:
“Als aangespoelde verzeker ik echt iedereen dat Lokaal Bestuur Koksijde heel veel doet om aan ieders verzuchtingen te voldoen. Ga maar eens na hoeveel clubs en andere zaken er hier gesteund worden. En als je dan bekijkt wat ze gedaan hebben tijdens de eerste golf voor de handelaars. En nu nog steeds… Mooi!”