Belinda MacDonald groeide op in Australië. De lokroep van de liefde bracht haar naar Oostduinkerke. Samen met haar echtgenoot Gianni Biebuyck heeft ze twee zonen: Xander (16) en Nicholas (13). Al jarenlang runt Belinda de gelijknamige Trattoria op de Zeedijk van Oostduinkerke. Dit voorjaar bracht Belinda haar eigen boek Belinda's Homemade Cookies uit met 66 verrukkelijke koekjes uit heel de wereld. Een gesprek.

Tij-dingen: Stel je eens kort voor aan onze lezers.
Belinda MacDonald:
"Ik kom uit Wagga Wagga, een klein Australisch plaatsje, niet echt the outback, maar toch vrij afgelegen. Toen ik op reis was in Europa, ontmoette ik in Parijs mijn huidige man. Ondertussen woon ik al 18 jaar in België. We baten al sinds 2004 een ijssalon en eethuis uit op de Zeedijk. Maar met Belinda's Kitchen zet ik een stapje verder. Ik creëerde een gamma gezonde granola dat in een honderdtal winkels in West-Vlaanderen verkrijgbaar is. En nu is er met het boek over huisgemaakte koekjes een nieuw project."

T-d: Belinda's Homemade Cookies bevat 66 recepten om zelf koekjes te maken?
Belinda:
"Inderdaad. Ik ben uitgeverij Lannoo erg dankbaar. Het was een spannende periode vol intense samenwerkingen met fotografen, uitgeverij en vormgever. Ik ben trots op het uiteindelijke resultaat. Ik probeer op een passionele en soms grappige manier te vertellen hoe de recepten tot stand kwamen."

T-d: Zijn er plannen om meer boeken uit te geven?
Belinda:
"We zullen zien hoe de mensen mijn eerste uitgave onthalen. Na al die jaren beschik ik over een gezonde dosis West-Vlaamse bescheidenheid."

T-d: Wat is de link met deze regio?
Belinda:
"Ik ben blij dat je die vraag stelt. Elk koekje heeft een eigen verhaal. Vooraleer de coronacrisis uibrak, reisde ik enorm veel. Dat merk je als je het boek leest. Elk koekje is een herinnering. Mijn ingrediënten haal ik bij mensen uit de streek. Als ik kan kiezen, ga ik voor lokale producten. Als dat tenminste mogelijk, is, sommige ingrediënten zoals enkele notensoorten produceren ze hier niet."

Ik ontmoette mijn man in Parijs , ondertussen woon ik al 18 jaar in België

Belinda MacDonald

T-d: Er is ook een koekje dat verwijst naar de paardenvissers?
Belinda:
"Leuk hé. De koekjes bevatten een print met de beeltenis van een paardenvisser. Ik vond het belangrijk om ook een koekje te hebben met een knipoog naar Oostduinkerke."

T-d: Op de cover staat een foto van de anzac biscuits. Hier hangt een hele geschiedenis aan vast?
Belinda:
"Dit koekje staat symbool voor de Australische en Nieuw-Zeelandse identiteit en betekent veel voor ons. Deze koekjes bakten moeders om mee te geven met de boot naar hier tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de soldaten aan het front. Elk jaar rond Anzac Day (25 april, herdenking van de Slag om Gallipoli, red.) bakken alle Aussie moms deze koekjes voor de kinderen. Bij ons zijn ze populair en het hele jaar verkrijgbaar, in de zaak en op onze webshop."

T-d: Wat is je lievelingsplekje in onze gemeente?
Belinda:
"Vooral de duinen. Oostduinkerke ligt tussen prachtige landschappen. Ook de zee is speciaal voor mij."

T-d: Heb je nog een boodschap voor onze lezers?
Belinda:
"Hou het simpel. Je recept staat of valt met de juiste keuze van je producten. Zoals gezegd: ik kies altijd voor lokale producten. Mijn overtuiging is dat je op die manier de grootste kans hebt op een goed resultaat."

Ik kies altijd voor lokale producten. Mijn overtuiging is dat je op die manier de grootste kans hebt op een goed resultaat.

Belinda MacDonald

T-d: Wat is het grootste verschil met leven in Australië en hier?
Belinda: "Daar kan ik kort en duidelijk op antwoorden: het weer. (lacht)"

T-d: Wat is je favoriete gerecht?
Belinda:
"Ik ben gek op de Italiaanse keuken. In de loop van het najaar openen we trouwens een pizzeria. Ook hier hanteren we dezelfde logica: kleinschalig en met de nadruk op de ingrediënten."

T-d: Ga je soms naar McDonald's?
Belinda:
"Nee! Ik krijg dat niet binnen. Ik eet wel graag Belgische frietjes. En dat laat ik graag over aan mijn man: als rasechte Vlaming weet hij beter hoe je dat doet. Mijn man en ik delen een passie voor lekker eten en reizen. De lokale boer levert de melk voor onze beroemde ijsjes die we elke dag bereiden."