Doel? Kinderen, jongeren en volwassen plezier laten beleven aan kunst, in combinatie met een kwaliteitsvolle artistieke vorming met voldoende aandacht voor de kunstbeleving.

Kinderen starten vanaf de basisschool in de domeinen muziek, woordkunst drama en dans. Ze bespelen hun favoriete instrument en beleven een eerste ervaring op het podium, als acteur of verteller. Daarna volgt de begeleiding tot zelfstandige en actieve kunstbeoefenaars. Volwassenen volgen een vooropleiding of krijgen een eigen lessentraject.

Muziek

Wil je zelf een instrument leren bespelen? Droom je ervan om op een groot podium te schitteren? Of om samen met vrienden in een groot koor of orkest te zingen of te spelen? StAPwest biedt een brede waaier aan opleidingen en instrumenten aan en er zijn aparte cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Voor kinderen van 6 en 7 jaar

Dan ga je naar de lessen Podiumkriebels. Spelenderwijs leer je gedichten, liedjes, toneelspelen, ritmisch bewegen en spelen op kleine slaginstrumentjes. Hou je ook van boetseren, schilderen en tekenen? Dan zijn er de gloednieuwe lessen Kunstkriebels in samenwerking met de Westhoek Academie Koksijde.

Vanaf volgend schooljaar kan je als zesjarige starten met cellolessen!

Voor kinderen vanaf 8 jaar

Vanaf het eerste jaar leer je het instrument van jouw dromen te bespelen. Zo leer je de belangrijkste basistechnieken, volledig aangepast aan je persoonlijke mogelijkheden en interesse. Daarnaast leer je in het vak muziekatelier muziek lezen en schrijven. En je ontwikkelt je gehoor, maakt samen muziek en leert er muzikale tekens en woorden kennen.

Voor (jong)volwassenen vanaf 15 jaar

Ben je 15 jaar of ouder en is muziek spelen nieuw voor jou? Dan kan je terecht in de tweede graad voor (jong)volwassenen. Al vanaf het eerste jaar leer je het instrument van jouw keuze bespelen. Je leert de belangrijkste basistechnieken en je bouwt een interessant repertoire op, volledig aangepast aan jouw persoonlijke mogelijkheden. Ten slotte leer je in het vak muziekatelier muziek lezen en schrijven, je maakt samen muziek en je maakt kennis met heel wat muzikale begrippen.

Instrumenten

Bij StAPwest leer je deze instrumenten bespelen:

  • Snaarinstrumenten: viool, altviool, cello, contrabas, gitaar, elektrische gitaar
  • Toetsinstrumenten: piano, orgel, klavecimbel
  • Houten blaasinstrumenten: dwarsfluit, altfluit, piccolo, klarinet, saxofoon*, hobo, fagot
  • Koperen blaasinstrumenten: trompet*, bugel, trombone, euphonium, tuba
  • Slagwerk: drum*, vibrafoon, marimba, pauken
  • Zang

(*) saxofoon, trompet en drum zijn nieuw in het aanbod

Nieuw in het aanbod

De optie jazz-pop-rock krijgt met trompet, sax en drum een mooie uitbreiding. Je kan ook terecht bij StAPwest voor piano, elektrische gitaar en lessen band/combo.

Zesjarigen starten meteen met cellolessen. Door het gebruik van de Suzuki-methode zijn deze lessen volledig aangepast aan de jonge leeftijd van de kinderen. Andere instrumenten kun je vanaf 8 jaar volgen.

Woordkunst-Drama

Speel je graag toneel? Hou je van gedichten? Wil je graag op een podium staan? Vertel je graag verhalen? Stel je droom niet uit. StAPwest helpt je om met zelfvertrouwen en plezier op het podium te schitteren. Duik in de wondere wereld van spreken, spelen en fantaseren.

Voor kinderen van 6 en 7 jaar

Volg Podiumkriebels in de eerste graad. Spelenderwijs leer je gedichten, liedjes, toneelspelen, ritmisch bewegen en spelen op slaginstrumenten. Hou je ook van boetseren, schilderen en tekenen? Probeer dan zeker Kunstkriebels, in samenwerking met de Westhoek Academie Koksijde.

Voor kinderen vanaf 8 jaar

In de lessen woordatelier ontdek je de wereld van de taal. Je leert goed articuleren en de klanken juist uitspreken. Controleer je ademhaling om zonder zenuwen voor de klas te staan. Je ontdekt een schat aan woorden, duikt in de verkleedkoffer en je speelt toneel voor publiek of voor je eigen plezier.

Voor jongeren vanaf 12 jaar

Werken aan je houding, expressie, mimiek en taal staan vanaf nu op het programma. Een boeiende ontdekking van je expressieve mogelijkheden. Via improvisatie en gerichte opdrachten ontdek je hoe je op een podium beweegt en het publiek boeit met je eigen verhaal of een uitgeschreven tekst. In de lessen woordstudio leer je je eigen gedachten verwoorden dankzij grote en minder grote schrijvers.

Voor (jong)volwassenen vanaf 15 jaar

Spreken is zilver… goed spreken briljant. Wil je graag werken aan een vlotte en mooie spreektaal? Wil je de scène op om toneel te spelen? Moet je regelmatig speechen of vergaderen en wil je dat op een welbespraakte manier doen? Wil je je articulatie en spreekvaardigheid verbeteren? Al deze redenen zijn goed om een cursus woordlab voor volwassenen te volgen.

Dans

StAPwest staat voor een hoogstaande opleiding waarbij dansplezier centraal staat. Voor de kleinsten zijn er initiaties, jongeren en volwassenen hebben de keuze tussen klassieke (ballet) en hedendaagse dans.

Door te streven naar een voortdurende groei werk je aan het doorzettings- en ontwikkelingsvermogen. Deeltijds Kunstonderwijs Dans is niet alleen technisch leerrijk, maar vormt je persoonlijkheid door beleving, samenwerking en respect. De dansleerkrachten bieden een artistiek-technische vorming aan waardoor doorstroming naar een professionele dansopleiding mogelijk is.

Voor kleuters van 5 jaar

Is je kleuter 5 jaar oud en veel in beweging of aan het dansen? Er is de nieuwe lessenreeks kleuterdans. De lessen vinden plaats op woensdag (13 uur) in Koksijde.

Voor kinderen van 6 en 7 jaar

Deze creatieve danslessen focussen op kracht, coördinatie, lenigheid, ruimtegevoel en muzikaliteit. Op een speelse manier leer je de basisposities van de klassieke dans. Stimuleer daarbij je dansbeleving en -plezier.

Voor kinderen vanaf 8 jaar

Ben je tussen 8 en 12 jaar oud? Je volgt twee keer per week één uur danslab. Niet alleen krijg je de basis van het klassieke ballet aangereikt, ook creatieve ontwikkeling is belangrijk. Op basis van een thema, van muziek of van een emotie leer je een choreografie aan.

Voor volwassenen vanaf 18 jaar

Er is een aparte cursus voor beginnende volwassenen. Deze lessen vinden plaats op donderdag (19.30-21.30 uur) in Koksijde.

Praktisch

StAPwest heeft vestigingen in Veurne, Koksijde, Oostduinkerke, Nieuwpoort, Alveringem, Stavele en De Panne.

Inschrijven (t.e.m. 30 september) en meer info lees je op de website van StAPwest
Contact: stapwest@koksijde.be – 058 53 33 80 – Helvetiastraat 47/2

Volg StAPwest op Facebook en Instagram