Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Koksijde wil daar iets aan doen en steunt Generatie Rookvrij. Deze beweging wil dat niemand die na 2019 geboren werd, ooit begint met roken. Daarom mogen kinderen niet in contact komen met sigaretten.

Binnen roken is nooit oké

Zelfs niet bij de buitendeur of onder de dampkap. De giftige deeltjes die in rook zitten, zijn heel klein. Je ziet en ruikt ze niet. Ook als je denkt dat de rook al lang weg is, hangt het grootste deel van de giftige deeltjes toch nog in huis. Als je binnen rookt, roken je kinderen mee. Zo hebben ze meer kans op astma, longontstekingen, bronchitis, hoestbuien, oorontstekingen en een piepende ademhaling. Ze zijn ook sneller buiten adem. De giftige stoffen zweven van de ene kamer naar de andere. Ze blijven hangen en zetten zich vast op alles in je huis. Jij krijgt ze binnen en je kinderen ook.

Sigarettenrook is schadelijk

Er zitten meer dan 4.000 chemische stoffen in de rook. 250 van die stoffen zijn schadelijk en minstens 50 daarvan veroorzaken kanker. Al die stoffen zijn heel klein en zweven makkelijk van de ene kamer naar de andere. Gewoon omdat je rondloopt en deuren open en dicht doet. Kinderen krijgen nog meer giftige stoffen binnen dan volwassenen. Omdat ze sneller ademen.

Rook niet onder de dampkap, maar wanneer je de vuilnisbak buiten zet.

De rook blijft lang hangen

Binnen roken is altijd schadelijk voor je kinderen. Ook als je rookt wanneer ze op school zijn of buiten spelen. De giftige stoffen blijven heel lang in de lucht hangen en zetten zich vast op kleren, vloeren, gordijnen en meubels. Zelfs op speelgoed. Je kinderen krijgen ze binnen als ze thuiskomen.

Ook bezoekers roken buiten

Laat niemand roken in jouw huis. Vraag bezoekers om naar buiten te gaan en uit het zicht te roken. Vertel ze dat jouw huis vanaf nu rookvrij is. Doe het voor je kinderen.

Zien roken, doet roken

Kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag. Als kinderen volwassenen zien roken, dan wekt dat de indruk dat roken normaal is in plaats van een dodelijke verslaving. Kinderen leven zich uit in speeltuinen, bij sportclubs en jeugdbewegingen. Rokers die op deze plaatsen komen, geven kinderen het goede voorbeeld door… niet te roken. Leer kinderen een andere norm rond roken aan, zo zijn ze later minder geneigd om zélf een sigaret op te steken.

Roken en spelen gaan niet samen

Rook niet  langs het voetbalveld, de speeltuin of op andere plaatsen waar kinderen aanwezig zijn. Dat is belangrijk om kinderen op een gezonde manier te laten opgroeien.

Wat als… je zou stoppen met roken?

74 procent van de rokers wil niet dat zijn of haar kinderen later roken. Een extra reden en motivatie om niet te roken bij kinderen of jongeren. Diezelfde enquête van Stichting voor Kanker toont aan dat 73 procent van de rokers betreurt dat ze ooit begonnen zijn met roken.  65 procent zou zelfs willen stoppen.

Word je heen en weer geslingerd tussen roken en ermee stoppen? Lukt het niet om te stoppen, ook al probeer je al vaker? Dat is perfect normaal. Om te stoppen met roken, moet je breken met een hardnekkige gewoonte.

Bel naar Tabakstop

Dat is een gratis en anonieme telefoondienst waar professionals naar je luisteren en raad geven. Als het nodig is, word je doorverwezen. Bel naar Tabakstop via het gratis nummer 0800 111 00 (elke werkdag van 15 tot 19 uur). Of spreek erover met je huisarts of apotheker.

Generatie Rookvrij is een maatschappelijke beweging van bijna honderd geëngageerde lokale besturen en organisaties die ijveren voor een samenleving waarin kinderen niet meer verleid worden om te beginnen met roken. We willen dat alle kinderen geboren sinds 2019 rookvrij opgroeien. Zodat ze in 2037, wanneer ze meerderjarig zijn, onomwonden kunnen zeggen dat ze behoren tot de eerste rookvrije generatie!

Deel de campagnevideo’s op sociale media en moedig je sportclub of jeugdbeweging aan om rookvrije bewegingen te creëren.