Kerkhoven en begraafplaatsen zijn niet meteen de meest sexy gespreksonderwerpen. Maar ook de dood maakt helaas deel uit van het leven. In onze gemeente vind je twee kerkhoven en twee begraafplaatsen: hier primeren rust en bezinning. Deze locaties bieden naast stilte ook een soort schoonheid. Leer deze vier verborgen plekjes kennen aan de hand van deze leuke weetjes.

Sint-Pieterskerkhof

Ken je het meest merkwaardige graf op het Sint-Pieterskerkhof? Je vindt het in blok A, rij 18 – praktisch tegen de kerkmuur. Het is één van de oudste graven van het kerkhof. Door erosie en korstmossen is de tekst op het grafteken zelfs moeilijk leesbaar. Het graf behoort toe aan Robert Edwards. Deze zeekapitein viel op 24 oktober 1870 overboord van de Lady Cartier ter hoogte van Duinkerke. Drie dagen later spoelde zijn lichaam aan op het strand van Koksijde.

Gemeentelijke begraafplaats van Oostduinkerke

Deze begraafplaats is pas sinds begin 1957 in gebruik als vervanging van het kerkhof rond de Sint-Niklaaskerk (stond vroeger aan het NAVIGO-museum) dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Dat kerkhof werd in 1960 officieel gesloten en de graftekens en de graven met een eeuwigdurende vergunning werden ontgraven en in nieuwe kisten naar de begraafplaats overgebracht. De oude graven zijn gegroepeerd in blok B (helemaal achteraan).

Kerkhof van Wulpen

Hou je van die oude ijzeren kruisen? Dan moet je zeker een kijkje nemen op het kerkhof van Wulpen. In vergelijking met Koksijde en Oostduinkerke vind je hier meer giet- en smeedijzeren kruisen. Er zijn verschillende types van deze kruisen, indertijd meestal vervaardigd door de firma Nestor Martin – ook bekend van de kachels. Zo staan er in blok F zeven grote, gietijzeren kruisen van de familie Florizoone.

Coxyde Military Cemetery

De Britse militaire begraafplaats is de grootste aan onze kust. Naast de 1.507 doden uit de Eerste Wereldoorlog liggen hier ook 155 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de gedachte dat iedereen in de dood gelijk is, vonden hier naast Britten, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen en Zuid-Afrikanen ook tien Duitsers hun laatste rustplaats.

Wist je dat... de termen begraafplaats en kerkhof soms voor verwarring zorgen?

Een “kerkhof” ligt rond de kerk en is dus een begraafplaats rond een kerkgebouw. Door plaatsgebrek werden grotere “begraafplaatsen” aangelegd vanaf het bewind van Napoleon (negentiende eeuw).