Dit jaar vieren de leden van fotoclub CoxyPics hun vijfjarig jubileum en organiseren ze de fotobeurs CoxyKina. Tij-dingen had een gesprek met enkele bestuursleden: Walter Carels (voorzitter), Ines Carels (web- en mediabeheer), Annelies Cremery (secretaris) en Marc Vanleke (web- en mediabeheer).

Tij-dingen: Vertel eens wat jullie doen.

Walter Carels: “Wij zijn een groep vrienden die gepassioneerd zijn door fotografie. De meeste van onze leden wonen in Koksijde, maar ook de buurgemeenten zijn goed vertegenwoordigd. Met twee Nederlandse leden kunnen we zelfs letterlijk en figuurlijk zeggen dat we onze grenzen verleggen. Andere clubs organiseren regelmatig wedstrijden, maar wij doen dat heel bewust niet omdat we geen rangorde willen creëren binnen onze club. We maken geen onderscheid tussen de doorgewinterde fotograaf die met een professioneel toestel werkt of de beginner met een basistoestel. Zo behouden we een open sfeer waarin iedereen van elkaar leert.”

T-d: Hoe zijn jullie ontstaan?

Annelies Cremery: “Iedereen uit het bestuur is al jarenlang gepassioneerd daar fotografie, al dan niet op professioneel niveau. Zo was Walter Carels beroepsfotograaf, maar raakte hij zijn creativiteit niet kwijt in zijn opdrachten. Daarom besloten we om een fotoclub op te richten waarmee we lezingen en workshops konden organiseren om zowel onze techniek bij te werken en creativiteit te stimuleren. En natuurlijk wisselen we onderling tips en ervaringen uit, dat is heel verrijkend.”

Door corona moesten we met onze club schakelen naar een andere manier van samenzijn (Walter Carels)

Coxypics

T-d: Wie zijn jullie leden?

Marc Vanleke: “Het spreekt voor zich dat onze leden allemaal gepassioneerd zijn door fotografie. Onze club werd al snel het slachtoffer van zijn eigen succes. We startten met 108 leden, wat natuurlijk fantastisch is, maar we beschikken niet over een lokaal dat groot genoeg is om zoveel mensen te ontvangen. Daarom voerden we een ledenstop in. We werken met een wachtlijst waar nu al elf mensen op staan.”

T-d: Welke activiteiten organiseren jullie?

Ines Carels: “In normale tijden komen wij elke zondagvoormiddag samen. Elke bijeenkomst heeft een topic waarover we ervaringen met elkaar uitwisselen. Elke tweede woensdag van de maand organiseren we een workshop of lezing. De daaropvolgende zondag bespreken we die workshop en oefenen we ook de techniek uit, zoals bijvoorbeeld een timelapse. Voor de lezingen en workshops nodigen we regelmatig externe sprekers of lesgevers uit, maar meestal worden ze gegeven door Walter, onze voorzitter. Onze leden geven ook heel spontaan input voor de onderwerpen waarover ze meer willen weten. Sinds corona pasten we onze werking aan. Nu geven we online webinars waarmee we een groot publiek bereiken. Deze webinars zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Er ging een nieuwe wereld voor ons open. Ook organiseerden we een online tentoonstelling op kunstmatrix.com, een platform dat ons werd aangereikt door Breedbeeld (steunpunt voor iedereen die met fotografie, film en mediakunst bezig is).”

We hopen vooral om snel weer terug samen te komen en te fotograferen (Ines Carels)

T-d: Is er een hoogtepunt waar je met veel plezier op terugkijkt?

Walter: “Onze opstartvergadering was er zeker één van. We maakten reclame bij de mensen uit onze omgeving en in de pers, maar we hadden geen idee hoeveel geïnteresseerden we konden verwachten. We plaatsten 25 stoelen en zouden al blij zijn als die gevuld raakten. Uiteindelijk kwamen er 93 mensen. Het eerste halfuur was dan ook vooral een zoektocht naar stoelen. (lacht) Ook de lezing Eerst de atleet, dan de beperking van fotograaf Lieven Coudenys, in samenwerking met Tandem West, vergeten we niet. De opbrengst schonken we aan Tandem West. En dan ook nog onze terugkomdag van enkele maanden geleden. Dat was op zich een "simpele" activiteit, iets eten en een wandeling, maar het feit dat we elkaar terugzagen, maakte iedereen zo gelukkig. Het was hartverwarmend om al die blije gezichten te zien.”

T-d: Hebben jullie nog een droom?

Ines: “We hopen vooral om snel weer terug samen te komen en te fotograferen. We zijn volop bezig met de organisatie van CoxyKina, een fotobeurs in cultuurcentrum CasinoKoksijde. Op zondag 10 april wandelen de Costumés de Venise door Koksijde. Ook staan er firma’s op de beurs om hun producten aan te prijzen. We willen hier een jaarlijks evenement van maken.”

Fotobeurs: CoxyKina: vanaf zondag 10 april om 10 uur

Meer info: