Schelpen zijn bijzondere wezens. We komen ze overal tegen op het strand en toch weten we er zo weinig over.

Tij-dingen spijkert je kennis bij.

Waarom spoelen schelpen aan op het strand?

Een schelp is het omhulsel van een weekdier. Zo'n weekdier is erg teer en kwetsbaar. De schelp is een soort huisje dat dient als bescherming. Als het diertje sterft, blijft zijn schelp bestaan en die spoelen aan op het strand.

Hoe zie je hoe oud een schelp is?

In het voorjaar en de zomer groeit een schelpdier snel doordat het voedselaanbod hoog is. In de winter is het voedselaanbod lager en vormt het dier een jaarring in zijn schelp. Net zoals bij bomen, kan je door het tellen van de jaarringen weten hoe oud een schelpdier werd. Daarnaast kan je ook achterhalen wanneer er een gunstig of ongunstig seizoen is geweest. Dat doe je door de afstandsverschillen tussen de jaarringen te bekijken. Voordat je de jaarringen in een boom kan bestuderen, moet je die eerst omzagen. Bij schelpdieren zijn de jaarringen ook zichtbaar vanaf de bovenkant van een schelp, maar wanneer je de schelpen doorzaagt, kan je nog veel gedetailleerder kijken.

Worden schelpdieren met een schelp geboren?

Het antwoord is nee. Schelpdieren worden niet met een schelp geboren, maar dan ontstaat er een nieuwe vraag: hoe komen ze aan hun huisje?

Kalk

Schelpdiertjes paren op een bijzondere manier, zonder elkaar aan te raken. Een vrouwelijk schelpdier schiet eitjes af in het water. Een mannetje doet hetzelfde, maar dan met zaadjes. Als die eitjes en zaadjes samenkomen, ontstaat een kleine larve.

Bouwen

Zodra de larve geboren is, begint hij met het bouwen van zijn schelp. Hoe? Door kalk uit het water te halen. Zo bouwt hij laagje voor laagje zijn eigen huis. Schelpdieren leven op de bodem van de zee, waar ze ook blijven liggen. Wist je dat de larven kunnen zwemmen? Eigenlijk handig, want zo worden ze niet meegesleurd door de zeestroming. Ze kunnen wel maar een paar weken zwemmen voordat ze zich voorgoed nestelen op de zeebodem.

Strand

De schelpen die je op het strand vindt, zijn de huisjes van overleden schelpdiertjes.