Etienne Mommerency liet een blijvende indruk achter in Koksijde en ver daarbuiten.

In 2018 kreeg hij de titel van ereburger van Koksijde voor zijn inzet op cultureel vlak en dan vooral voor de Garnaalstoet. Hoewel hij een carrière als luchtverkeersleider had, was het de kunst die zijn ziel beroerde. In de jaren '60 raakte hij gefascineerd door theater en spektakel. Zijn regie bij verschillende toneelgroepen en lokale evenementen zorgde voor een vleugje magie.

De bewaker van folklore

Zijn bijzondere betrokkenheid bij de Geitestoet in Wilrijk, die hij in 1990 omtoverde tot een historisch-folkloristisch spektakel, leverde hem de eretitel 'Brugs Wilrijkenaar' op. Dat was het begin van zijn reis doorheen de Vlaamse stoeten, waaronder de 'Gouden Boomstoet' in Brugge en de 'Intocht van Karel de Stoute' in Leuven. Maar het was de Garnaalstoet in Oostduinkerke die zijn hart veroverde.

Regisseur van de Garnaalstoet

Van 2004 tot 2019 verzorgde Etienne de regie van de Garnaalstoet, het orgelpunt van de Garnaalfeesten. Deze stoet, die de zee en haar garnaalvissers eert, lokt elk jaar duizenden kijklustigen uit Koksijde en ver daarbuiten.

Het gemeentebestuur wenst zijn vrouw, familie en vrienden veel sterkte toe. Laten we zijn nagedachtenis eren door de Garnaalstoet te blijven koesteren.

Etienne Mommerency