Wie Walter Maes zegt, denkt meteen aan onze Vlaamse Duinencross. Walter bouwde meer dan 20 jaar het parcours van onze cyclocross. Onze sportief ambassadeur werd 86 jaar, hij overleed nog geen week na de vorige editie van de Duinencross. Symbolisch.
Stille werker Walter werd in 2012 terecht gelauwerd als sportief ambassadeur voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de véloclub 'De Verenigde Vrienden' en zijn bijdrage aan de cyclocross in Koksijde. Vanaf 1994 zette Walter zich in voor de koers, de gemeente en de sportieve gemeenschap. De 1e keer dat hij erbij was als medewerker van de véloclub kroonde Paul Herygers zich tot wereldkampioen in onze duinen - na een beklijvende strijd met de Nederlander Richard Groenendaal. Herygers werd later ereburger van onze gemeente. Walter bracht duidelijk geluk.
In de jaren die volgden, deed Walter veel parcourskennis op en uiteindelijk nam hij de taak over van wijlen Roger Ticket als parcoursverantwoordelijke van de Duinencross. Het veldrijden onderging sindsdien een gigantische metamorfose, denk aan de dubbele materiaalposten. Uitgerekend Adrie Van der Poel leerde Walter de kneepjes van het vak. Toen was nog geen sprake van Mathieu…
De live tv-uitzendingen zorgden voor een extra invloed op het parcours, denk aan de plaatsing van de camera's, sponsorbelangen en natuurlijk spektakelwaarde. Gaandeweg voegde Walter zijn eigen creativiteit toe, maar alles in nauw overleg met de internationale wielerunie (UCI).
Zeker 2012 was een scharniermoment in de loopbaan van Walter als parcoursverantwoordelijke met de organisatie van het wereldkampioenschap. Walter bleef altijd stoïcijns kalm. "We zijn al jaren gerodeerd om dit werk af te maken, naarmate D-day nadert, word ik wel wat zenuwachtiger. Maar ik noem het gezonde spanning", zei Walter toen. Maar liefst 61.000 koersfanaten zagen Niels Albert op zondag 29 januari 2012 eeuwige glorie behalen in onze duinen. Na de wedstrijd ontving Walter zelfs felicitaties van Koning Albert II. Een hoogtepunt.
In 2018 zwaaide hij af als parcoursbouwer, het was mooi geweest. Walter was ook mee de grondlegger van de Herygers- en de Albertduin. Hij integreerde ook de militaire basis in het parcours en plaatste een brug waar het publiek de renners in 2 richtingen aan het werk ziet. Ook nadat Walter afzwaaide, bleef hij op de hoogte en nauw betrokken bij (de voorbereidingen van) de Duinencross. Ook op vrijdag 3 januari was onze cyclocross een schot in de roos: ondanks de blessuregolf in het peloton zakten 9.000 toeschouwers af naar onze duinen. Met Laurens Sweeck kwam er een verrassende winnaar uit de bus.
Walter Maeshelling
Om Walter een laatste eer te bewijzen, besliste de gemeenteraad op 20 januari om hem en zijn erfenis te vereeuwigen met de Walter Maeshelling. Deze nieuwe helling, voorafgaand aan de Albertduin, werd door hem toegevoegd vanaf het BK in 2018. Het is de 1e helling die de renners aansnijden na de start.
Walter Maes gaf zijn kennis door aan de huidige ploeg parcoursbouwers, zo kunnen zij het werk voortzetten. Walter was zelf ook een fervent wielrenner en jaarlijks trok hij naar de Ronde van Frankrijk om de beste renners ter wereld te zien rijden op de bergflanken. En ook bij andere grote wedstrijden in ons land of over de grens was hij van de partij. "Een liefde die al bloeit sinds mijn kindertijd.". Tijdens het veldritseizoen was Walter op schok met zijn Rosa naar de cross. Uit liefhebberij, maar ook om ideetjes op te doen.
Volgens Jan Deramoudt, coördinator van de Duinencross rouwt de hele cyclocrosswereld mee. "Walter was een heel gerespecteerd figuur binnen die kringen. Toen hij nog parcoursbouwer was, was hij daar 24 op 24 uur mee bezig. Ook bij het WK heeft hij zijn kennis met passie doorgegeven. We zijn hem daar heel dankbaar voor. Het is dus terecht dat hij sportambassadeur van onze gemeente is. Die titel draagt hij voor eeuwig.” Kortom: Walter ademde koers. Gemeente Koksijde wenst de familie en vrienden van Walter veel sterkte.