Sinds vorige zondag is het opnieuw vroeg donker, want het winteruur is van kracht. Ideaal dus om het thuis extra gezellig te maken. En dat is zeker aangewezen in deze coronatijden. Traditiegetrouw is november een maand waarin we denken aan de mensen die hier niet meer zijn. Daarom zoomt de redactie van Tij-dingen in op onze begraafplaatsen en kerkhoven.

Tij-dingen: Onze gemeente beschikt over een uitgebreide waaier funerair erfgoed.
Burgemeester Marc Vanden Bussche:
“Dat klopt. En deze periode is een moment waarop we meer stilstaan bij onze overledenen. Heel wat van mijn dichte familieleden hebben hun laatste rustplaats op het kerkhof van Koksijde-Dorp. Mijn ouders, mijn nonkel, mijn broer en mijn eerste echtgenote die op jonge leeftijd stierf. Ik vind dat het wel iets doet dat onze gemeente veel inspanningen levert om die laatste rustplaatsen te onderhouden. Er zijn de serene begraafplaatsen waar onze overleden inwoners hun laatste rustplaats hebben. Daarnaast is er het Coxyde Military Cemetery dat zeker op Wapenstilstand een bezoekje waard is. Wist je trouwens dat dit de grootste militaire begraafplaats is aan onze kust? Er liggen 1.507 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en 155 uit de Tweede Wereldoorlog. Op 11 november worden ze herdacht tijdens een bloemenhulde op het Engels Kerkhof.”

T-d: Koksijde eindigde opnieuw in de top-drie als fietsgemeente 2020. Trots?
Burgemeester:
“Het is niet onze eerste erkenning op dat vlak, maar het doet altijd deugd natuurlijk als externen zeggen dat je goed bezig bent. Het bewijst dat we de juiste weg zijn ingeslagen, maar we rusten niet op onze lauweren. We blijven het fietsbeleid in de gemeente enthousiast voortzetten en iedereen motiveren om zoveel mogelijk met de fiets te rijden. Het is gezond en tegelijk ook nog goed voor het milieu.”

T-d: In deze Tij-dingen roept Lokaal Bestuur Koksijde nogmaals op om de coronamaatregelen op te volgen. Heeft u nog een boodschap voor onze inwoners?
Burgemeester:
“Koksijde ontsnapt niet aan de tweede coronagolf. Meer dan ooit moeten we met zijn allen alert blijven. Blijf de zes gouden regels volgen: was je handen, hou afstand, beperk nauwe contacten, doe je activiteiten liefst buiten, denk aan kwetsbare mensen en volg de regels over bijeenkomsten. Download Coronalert, die app geeft aan of je in contact bent gekomen met een besmet persoon. Heel handig om de brandhaarden in te dijken.
Onze gemeente zal extra aandacht besteden aan mensen die wat geïsoleerd zijn. Ken je iemand die hulp nodig heeft? Contacteer dan zeker het Sociaal Huis: 058 53 43 10. Hou onze socialemediakanalen en website zeker in de gaten om op de hoogte te blijven.”