Ben je 65-plusser en wordt jouw woning te groot? Nood aan sociaal contact of voel je je eenzaam? Dan is een assistentiewoning iets voor jou. Maartenoom ligt naast WZC Dunecluze en tegenover het Sociaal Huis. Tij-dingen ging langs bij Carine Desaever (diensthoofd Thuiszorg) en Nathalie Sarrazyn (woonassistent) voor een woordje uitleg.

Tij-dingen: Voor onze jongere lezers: wat is Maartenoom?
Carine Desaever:
"Maartenoom is een groep van assistentiewoningen (vroeger serviceflats, red.), waar 65-plussers genieten van een beschermde woonomgeving. Er zijn 40 comfortabele flats. Je woont er zelfstandig. En als dat moeilijker wordt, bieden we hulp en zorg."

Nathalie Sarrazyn: "Het is geen woonzorgcentrum waar je alle nodige zorgen krijgt als zorgbehoevende. In een assistentiewoning leef je nog zelfstandig, eventueel met extra zorg en ondersteuning."

T-d: Waarvoor kan je terecht in de serviceflats?
Nathalie:
"We organiseren wekelijks spelletjesnamiddagen en andere activiteiten zoals een film-, praat- of koffienamiddag. Alle bewoners zijn vrij om deel te nemen. We hebben zelfs een feestcomité waar bewoners activiteiten voorstellen of organiseren. Dat komt de sociale contacten ten goede."

Carine: "Mensen beslissen meestal om naar een assistentiewoning te komen als ze voelen dat het moeilijker wordt of als ze nood hebben aan sociale contacten. Je kan altijd iemand oproepen als dat nodig is. Je bent nooit meer echt helemaal alleen."

T-d: Waarin onderscheidt Maartenoom zich van andere assistentiewoningen volgens jou?
Carine:
"De betaalbaarheid: de dagprijs bedraagt 24,13 euro en dat komt neer op 734 euro per maand. Inclusief water, basisverwarming, onderhoud van de gemeenschappelijke delen, permanentie voor noodoproepen en brandverzekering."

Nathalie: "We werken nauw samen met Dunecluze. Zij staan in voor de noodoproepen in Maartenoom. Bewoners kunnen dagelijks lunchen in de cafetaria van Dunecluze, aan een democratische prijs. En als je te zorgbehoevend wordt, heb je als bewoner van Maartenoom voorrang voor opname."

T-d: Welke dienstverlening bieden jullie aan?
Nathalie:
" Via het noodoproepsysteem doe je dag en nacht beroep op een zorgverstrekker. Als je in nood bent en je drukt op je alarmknop, komt een verpleegkundige van Dunecluze langs."

Carine: "Nathalie is woonassistent in Maartenoom. Als je interesse hebt in een assistentiewoning, dan moet je bij haar zijn. Zij begeleidt de bewoners ook tijdens hun verblijf in Maartenoom. Als zorg nodig wordt, helpt Nathalie je verder. Er is ook een conciërge die altijd bereikbaar is om de bewoners bij te staan. Is er een technisch probleem of een klein klusje te doen? Dan komt de klusjesdienst langs"

T-d: Wat zijn de voorwaarden om te wonen in Maartenoom?
Nathalie:
"Je moet minstens 65 jaar zijn om in aanmerking te komen voor een assistentiewoning. In het geval van koppels moet minstens één van beiden 65 jaar of ouder zijn. Voor opname in Maartenoom moet de kandidaat-bewoner een link hebben met de gemeente. Dat is zo als je hier woont (of woonde), maar ook als je familie in eerste of tweede lijn hebt in Koksijde."

Carine: "Je moet nog zelfstandig kunnen wonen. Als je zorgbehoefte te groot is, is een woonzorgcentrum meer aangewezen. Als een bewoner tijdens het verblijf in Maartenoom zorgbehoevend wordt, dan zoeken we naar een oplossing."

T-d: Hoe ziet een assistentiewoning eruit?
Carine:
"Elke flat bestaat uit een inkom, living met open keuken, één slaapkamer, een badkamer en een berging. Het is geschikt voor mensen die minder mobiel zijn. De flats hebben veel lichtinval. Er staan geen meubels, elke bewoner is vrij om de flat in te richten naar eigen smaak."

T-d: Waarom zou jij zelf kiezen voor een assistentiewoning in Maartenoom?
Nathalie:
"We creëren een gezellige woonomgeving waar bewoners bekommerd zijn om het welzijn van hun buren. Iedereen is vrij om zijn leven en zorg te organiseren naar eigen wens, maar er is ondersteuning als dat nodig is. De conciërge, Gerda, verdient ook een bloemetje. Zij staat immers altijd klaar om kleine (en grotere) noden en problemen op te vangen."

Carine: "Het is goed en rustig wonen in Maartenoom. De nabijheid van woonzorgcentrum Dunecluze is een meerwaarde. De verpleging vangt noodoproepen goed op. Dat je elke dag kan eten voor een democratische prijs is ook meegenomen."

Meer weten?

Bel naar 058 53 43 55 of mail naar carine.desaever@sociaalhuiskoksijde.be

Wil je meer weten?

Lees dan de brochure