De hoge kosten van gas en elektriciteit doen ons allemaal inzien dat we zuiniger moeten omspringen met onze energie. Op de hoge prijzen hebben we geen invloed, maar wel op wat we zelf verbruiken. Tij-dingen vond een aantal tips om je energiefactuur op dieet te zetten.
Zo bespaar je jaarlijks een paar honderd euro. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en sluit de deuren van kamers die je niet verwarmt, zoals je slaapkamer of berging. Zeker wie een automatische thermostaat heeft of een thermostaat met een app kan dat heel eenvoudig doen.
Zet je verwarming op 15 graden een uur voor je gaat slapen of een uur voor je van huis vertrekt. De warmte blijft nog lang genoeg in huis hangen. Belangrijk: doe dit alleen als je langer dan twee uur van huis weg bent, anders kost de heropstart van je ketel te veel energie. Het is ook interessant om je huis een uur vroeger op te warmen
Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet te laag. Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat het een traag systeem is (los van de hoge kostprijs om vloerverwarming aan te leggen). De temperatuur van je verwarmingsketel staat vaak te hoog, maar dat werk laat je best over aan een vakman. Laat een onderhoudstechnicus langskomen om je stooklijn te optimaliseren waardoor je verwarming efficiënter opwarmt. Die kan ook sleutelen aan de temperatuur van je verwarmingsketel. Die staat vaak te hoog.
Dat zijn huishoudtoestellen die veel energie verbruiken. Koop je een nieuwe wasmachine, televisie of diepvriezer? Hou dan zeker rekening met het energielabel. Bekijk ook de instellingen van die toestellen. Voor een diepvriezer is de ideale temperatuur min 18 graden. Elke graad kouder komt overeen met vijf procent extra verbruik. Ontdooi je diepvriezer bij ijsafzetting: een ijslaag van twee mm verbruikt tien procent meer energie. Een diepvriezer in een warme ruimte verbruikt ook meer dan in een koude ruimte. Plaats hem dus in een kelder, een garage of in een andere niet-verwarmde ruimte. Een gevulde diepvries verbruikt ook minder dan een lege. Als je een lege diepvries opent, komt er warme lucht in en die moet dan weer afkoelen.Vervang oude gloeilampen en zelfs klassieke spaarlampen door ledlampen. Voor een kelder waar je bijna nooit komt, kan je eventueel nog een uitzondering maken.
Bekijk het sluimer- of sluipverbruik, dat is de naam voor het verbruik van apparaten in stand-bymodus. Heel wat elektrische toestellen blijven energie verbruiken.
Je bespaart dus heel wat euro's door deze toestellen volledig uit te schakelen. De boodschap: wat niet in het stopcontact moet zitten, trek je beter uit. Nog een aanvulling voor wie zonnepanelen en een digitale teller heeft: verbruik energie wanneer de zon schijnt. Als je iets wil opladen, doe je dat beter overdag. Gebruik een timer om toestellen zo te laten opladen.
Kies voor wandelen, de step of de fiets voor korte afstanden. Het houdt je niet alleen fit, het is ook nog goedkoop en duurzaam. Rij je toch met de auto? Verlaag je snelheid. Volgens recent onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA) kan het verlagen van je maximumsnelheid van 120 naar 110 kilometer per uur al een aanzienlijk verschil maken: 12 procent minder diesel en 18 procent minder benzine.