Bijna-energieneutraal (BEN) bouwen is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Het bijzondere is dat BEN-gebouwen weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
De nodige energie haal je uit groene energiebronnen. Peter Van Acker uit de Pierre Sorellaan koos al in 2015 om een BEN-woning te bouwen. Net daarom liet de energiecrisis hem koud. Tij-dingen ging op energiejacht in de rijwoning van Peter en zijn vrouw in Koksijde-Bad.
Vraag onafhankelijk en goedkoop advies bij Acasus en het Energiehuis Westhoek bij de bouw of renovatie van je huis.
Tij-dingen: Hoe groot is jullie woning?
Peter Van Acker: "Onze woning is ongeveer 330 vierkante meter groot: we hebben 4 slaapkamers , 3 badkamers en een garage. De woning is opgeleverd in december 2015, bijna acht jaar terug. We wonen er met twee, maar de kleinkinderen komen graag naar opa en oma zee!"
T-d: Verwarm je de woning met fossiele brandstoffen of met elektriciteit?
Peter: "We hebben geen traditionele centrale verwarming maar een gashaard op de tweede verdieping. Maar als ik nu zou bouwen, dan zou ik een warmtepomp zeker overwegen. De prijs en premies zien er nu anders uit dan 10 jaar geleden. Elektriciteit hebben we op overschot. Onze zonnepanelen produceren 4.500 kilowattuur per jaar. We hebben 2.000 kWh per jaar over. Momenteel gebruiken we dat overschot voor warmteproductie, in de toekomst hopelijk om onze autobatterij op te laden. Een digitale meter vragen we niet aan, zolang we nog geen elektrische batterij hebben. Onze voorkeur gaat naar de aankoop van een elektrische wagen die je bidirectionieel (in twee richtingen, red.) kan opladen. Dat betekent dat onze auto kan dienen als een mobiele energieopslagplaats. Tijdens piekuren levert onze wagen die energie dan terug. We hebben dus ook een laadpaal nodig die kan opladen en ontladen."
T-d: Hoeveel bedraagt jullie jaarverbruik voor energie?
Peter: "We kochten tot op vandaag nog geen kilowattuur elektriciteit aan, We betalen wel elk jaar braaf de vergoeding voor zonnepaneeleigenaars met een terugdraaiende teller (prosumententarief). Natuurlijk hebben we overal ledverlichting. De trap heeft glazen treden, zo trekken we natuurlijk licht van boven naar beneden. Onze gasrekening bedraagt 40 tot 50 euro per maand. Ik zie ook nog steeds een toekomst voor groen gas (biogas)."
T-d: Wat is de dikte van de dak-, muur- en vloerisolatie?
Peter: "Voor de muren gebruikten we 20 cm EPS-isolatie, voor het plat dak en de vloer op het gelijkvloers kozen we voor PUR, ook telkens 20 cm dik. EPS en PUR zijn petrochemische isolatiematerialen, waterafstotend en isoleren heel goed. Tegenwoordig bestaat er een heel gamma van natuurlijke materialen die eveneens heel goed isoleren. We kozen ook voor driedubbel glas voor de pvc-amen."
We hebben 2.000 kWh per jaar over. Momenteel gebruiken we dat overschot voor warmteproductie, in de toekomst hopelijk om onze autobatterij op te laden.
T-d: Wat is het grootste voordeel aan jullie woning?
Peter: "De grote thermische vertraging: warmte en koude worden gestapeld in de vloeren en kalkzandstenen met draagmuren die rusten op versterkt isolatiemateriaal. Screens en zonnewering (met lamellen) zorgen in de zomer dat de warmte buiten blijft. Tijdens de zomer stellen we thuis geen temperaturen vast boven de 26 °C. Airco hebben we niet, wel een balansventilatie, die ervoor zorgt dat warmte en koelte gelijkmatig worden verdeeld."
T-d: Wat zou je nog verbeteren als je meer budget had?
Peter: "We kozen niet voor een warmtepomp, omdat die techniek toen te duur was. Als de gas en stookolieprijzen evolueren zoals tijdens de energiecrisis van vorig jaar, dan liggen de terugverdientermijnen voor warmtepompen anders. Bovendien stoot je dan geen fijn stof uit met alle gevolgen voor het klimaat en je eigen leefomgeving. Momenteel is gas terug goedkoper, maar nog altijd duurder dan voor de energiecrisis .'s Winters verdelen we de warmteproductie op de 2e verdieping (met gas en elektriciteit via de balansventilatie) over gans ons huis. Het is altijd en overal boven de 18 graden. We hebben een extra verwarming in de badkamers, met kleine verplaatsbare elektrische convectoren, voor de korte momenten dat we onder de douche staan. Een elektrisch verwarmingselement van 1 kW (het vermogen van een strijkijzer, red.) op de balansventilatie zorgt dat de inkomende lucht niet zakt onder de 18 °C. Dat is onze basisthermostaat voor het volledige huis en de gashaard zorgt er mee voor dat het minstens 21 °C is in de leefruimte op de tweede verdieping."
T-d: Wat kan je elke Koksijdenaar aanraden die op het punt staat om te (ver)bouwen?
Peter: "We namen in 2016 - 2019 deel aan de opendeurdagen van Ecobouwers in november. Vraag onafhankelijk en goedkoop advies bij Acasus en het Energiehuis Westhoek bij de bouw of renovatie van je huis. Zij helpen je op weg naar een bijna-energieneutrale of BEN- woning. Bij de gemeentelijke dienst Wonen vraag je dan weer je premie-aan."
Vlaanderen
Mijn VerbouwLening geeft financiële ondersteuning om verouderde woningen te renoveren. Er bestaat ook een online loket voor de aanvraag van premies: Mijn VerbouwPremie.
West-Vlaanderen: gratis voor alle Koksijdenaars bij Acasus (Veurne)
Het kennis- en inspiratiecentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren van Provincie West-Vlaanderen (of Acasus) maakt jou wegwijs in de wondere wereld van duurzaam wonen. (Ver)bouwen? Renoveren? Provincie West-Vlaanderen en Koksijde bieden je gratis advies aan. Ter plaatse of in Veurne. Acasus geeft deskundige info over isolatie, ventilatie, hernieuwbare energie en watergebruik. Acasus bestaat o.a. uit een team van 3 adviseurs (architecten en ingenieurs). Contact: www.acasus.be – info@acasus.be
DVV - Energiehuis Westhoek
Bij het energiehuis vind je advies over energiebesparing en helpen ze je op weg naar een energiefactuur die binnen de perken blijft. Ook kan je er een voordelige energielening afsluiten. Surf naar www.energiehuiswesthoek.be en je vindt ook info over renoveren en energiescans.
Koksijde
Ook onze dienst Wonen beantwoordt al jouw vragen: 058 53 34 90 - wonen@koksijde.be
Dit najaar ga je hier aan tafel over het klimaat. Leer hoe je bespaart op energie en hoe je je renovatie aanpakt.