Ken je de Ketnet-serie Mush-Mush & de zwammetjes? De regisseur is Joeri Christiaen en hij heeft roots in Oostduinkerke. Ondertussen werd de populaire reeks genomineerd voor een International Emmy-Kids award (te vergelijken met de Oscars, maar dan voor televisie). Tij-dingen zocht Joeri (virtueel) op,.

Tij-dingen: Mush-Mush werd geselecteerd voor diverse animatiefestivals. Een mooie erkenning?
Joeri Christiaen:
"Het is inderdaad indrukwekkend tot nu toe en het stopt niet. We zijn daar zelf constant door verrast. Zowel Perrine Gauthier (zakenpartner en producente van de reeks, red.) en ikzelf maakten dat nog niet mee met andere reeksen. Het feit dat het onze eerste volledig eigen productie is, maakt dat alleen maar mooier. Tot voor kort waren de mooiste erkenningen de selecties voor twee grote animatiefestivals: Annecy International Animation Film Festival en de BANFF Rocky awards – bij die laatste sleepten we Beste animatie TV-reeks voor kinderen in de wacht. Enkele dagen terug kregen we het onwaarschijnlijke nieuws dat onze reeks één van de vier genomineerden is voor een Internationale Emmy Award. Dat is de reus der reuzen. Producties van over de hele wereld dingen mee naar een Emmy. En dat we bij de vier finalisten zitten, is gewoon te zot om waar te zijn. Of we nu winnen of niet, we zijn supertrots, want dit is het allerhoogste."

T-d: Voor de lezers die Mush-Mush niet kennen: leg eens uit wat het inhoudt.
Joeri:
"Mush-Mush & de zwammetjes is een TV reeks (te zien op Ketnet) gebaseerd op de schattige figuurtjes die Elfriede De Rooster, een Vlaamse 3D-artieste, maakte. De reeks volgt de bosavonturen van Mush-Mush, zijn beste vriendjes Lilit en Chep en de rest van de Zwammetjes.Samen groeien ze, gaan ze op verkenning en ontdekken ze hoe leuk het buitenleven is…  Het is een humoristische reeks vol actie en emoties. Het is bedoeld voor kinderen van 4 tot 7 jaar, maar we zorgen dat we ook altijd zelf kunnen lachen met wat we maken."

T-d: Ben je zelf gefascineerd door paddenstoelen?
Joeri:
"Paddenstoelen en fungi zijn opmerkelijk. En de rol die ze spelen in de natuur is ontzettend interessant om te ontdekken. Eigenlijk was ik meer gefascineerd door plankton, maar dankzij Elfriede ben ik ondertussen ook fan van paddenstoelen."

T-d: Komt er een tweede seizoen van Mush-Mush en wanneer?
Joeri:
"Ja. We zijn ondertussen al bezig met het schrijven en de voorbereiding van het tweede seizoen. Het werk op de eerste reeks eindigde voor mij begin dit jaar. Ik dacht even uit te blazen maar Perrine heeft in recordtijd alle partners, inclusief Ketnet, warm gemaakt om een tweede reeks te maken. Dat was natuurlijk enorm goed nieuws. Veel van de mensen die aan de eerste reeks werkten, waren enthousiast om er opnieuw in te vliegen."

T-d: Je roots liggen in onze gemeente en je eerste reeks Plankton Invasion speelt zich af op het strand. Komt die band met Oostduinkerke ook in je ander werk terug?
Joeri:
"Voorlopig niet. Hoewel het fantastisch was om regelmatig af te zakken naar Oostduinkerke om fotomateriaal te verzamelen voor de reeks. Misschien dat er ooit een vervolg komt op Plankton Invasion, wie weet. Ik zou ooit een film willen maken over een visser. Mijn vader (een visser in hart en nieren) zou dit enorm appreciëren."

Joeri Christiaen is de regisseur van de ketnetserie Mush-Mush

"We zijn ondertussen al bezig met het tweede seizoen"

T-d: Wat doe je het liefst? Regisseren of tekenen?
Joeri:
"Dat is een gemakkelijke vraag, want voor mij kan het ene niet zonder het andere. En bij het regisseren van een tekenfilm komt er gelukkig heel wat tekenwerk kijken. Het uiteindelijke resultaat zijn computergegenereerde beelden, maar iedere aflevering wordt eerst volledig uitgetekend voor we het animeren met de computer – we noemen dit storyboarden. Ik tekende de eerste aflevering zelf uit om de stijl te bepalen en de andere 51 afleveringen werden door een team van (Belgische en Franse) storyboard artiesten onder handen genomen. Maar ik ben altijd in de buurt om een handje toe te steken."

T-d: Wat is het volgende project dat op stapel staat?
Joeri:
"Sinds januari ben ik bezig met ideeën voor een reeks en een film, maar die belanden nu even op de plank want in de volgende twee jaar zal ik al mijn tijd in het zwammetjesdorp steken (lacht)."

T-d: Wanneer kreeg je de tekenmicrobe te pakken?
Joeri:
"Ik begon met tekenen vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden. Ik ben een beestje van alle aard en ik doe eigenlijk vanalles tijdens een productie: schrijven, animeren, monteren en soms zelfs stemmen inlezen – maar tekenen zal altijd mijn number one passie blijven."

Ik begon met tekenen vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden

T-d: Heb je nog een grote droom?
Joeri:
"Tot voor kort was dit genomineerd zijn voor een Emmy Award (lacht). Op lange termijn hoop ik dat we als productiehuis kunnen blijven doen wat we graag doen. Dat ik nog enkele reeksen kan bedenken en hopelijk, misschien, ooit een langspeelfilm kan regisseren. Maar op korte termijn, en ik durf het bijna niet hopen, die Emmy winnen!"

T-d: Wat is je favoriete plek in Koksijde?
Joeri:
"Het huis van mijn ouders. Ze maken de beste frietjes en er is altijd verse vis! Mijn kinderen houden ervan om daar te zijn. Het is niet altijd evident, maar we proberen toch elke paar maanden af te zakken. Ik spring ook altijd binnen bij skateshop Oodeekay om mijn vrienden van vroeger nog eens te zien (glimlacht)."