Belgisch fotograaf Stephan Vanfleteren groeide op in Oostduinkerke en is dus al van jongsaf vertrouwd met de paardenvissers. En toch duurde het jaren voor hij echt besefte hoe speciaal dit eeuwenoude ambacht is.

In tegenstelling tot andere visserijvormen bleef de techniek van de paardenvisserij bijna onveranderd. Vanfleteren besloot om deze traditie op een bijzondere manier vast te leggen.

Zwart op wit

In plaats van een klassieke documentaire benadering koos hij voor krachtige zwart-witportretten, gemaakt in zijn daglichtstudio in Veurne. Zo werden de vissers losgemaakt van hun omgeving, wat de focus volledig legt op de mens achter het beroep. Vanfleteren vereeuwigde de paardenvissers met hun uitrusting en paarden, met de ambitie dat deze portretten over 100 jaar nog worden bekeken.

>> Bernard Debruyne poseert voor de lens van Stephan Vanfleteren. 
PEERDEVISSCHERS Bernard Debruyne © Stephan Vanfleteren  

Verleden en toekomst

We staan er niet genoeg bij stil dat de paardenvisserij – in tegenstelling tot andere visserij (en andere ambachten en beroepen) zo goed als identiek bleef. Een paardenvisser van nu doet nog altijd hetzelfde als de paardenvisser van 50 of zelfs 100 jaar geleden: hij gaat met zijn paard en netten naar het strand en  in de branding van de Noordzee vist hij naar garnalen. Dat ritueel is amper veranderd.

Door Stephans lens krijgen deze vissers, die met hun DNA een brug slaan tussen verleden en toekomst, het respect en de aandacht die ze verdienen. Een visuele ode aan een bijna onveranderde traditie, erkend als Unesco-immaterieel erfgoed.

Open vanaf 28 september, tijdens de openingsuren en inbegrepen in je toegangsticket (gratis voor Koksijdenaars).