De foto dateert van 1932 met daarop villa ‘Ons Dakje’ (op de hoek van de Schoonzichtstraat en het Fastenaekelsvoetpad).
Architect Gaston Lejeune ontwierp de villa voor de Hasseltse rijksarchivaris Jozef Lyna-Stevens en zijn gezin. De villa was opgetrokken in grijze, lokale silicosteen en vertoonde typische cottage-elementen zoals een ingewikkeld dak, een portaal, een erker (ondiepe uitbouw met veel glas, die buiten de gevel steekt, red.) en meerdere dakvensters.
Na de Duitse inval in België op 10 mei 1940 stuurde Jozef zijn vrouw, schoonmoeder en 4 dochters naar de villa in Koksijde. Hij is ervan overtuigd dat ze veiliger zijn aan zee, achter de IJzer. Van 26 mei tot 4 juni 1940 tracht het Engelse leger tijdens Operatie Dynamo zijn troepen uit Duinkerke te evacueren over zee. Wanneer de bewoners van ‘Ons Dakje’ ’smorgens kanonschoten hoorden, vluchtten ze naar de kelder.
Het 3e kanonschot was raak. Een obus – bedoeld voor het strand van Duinkerke – trof de voorgevel van ‘Ons Dakje’. Gelukkig bleef het gezin ongedeerd.
Kan je meer vertellen over deze foto? Nam je zelf leuke foto’s in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be
Na de Tweede Wereldoorlog keerde het gezin terug naar Koksijde. Bij aankomst is de verbazing groot: de villa was volledig afgebroken. Het puin werd door de Duitsers gebruikt voor de aanleg van het vliegveld. Dankzij de vergoeding van oorlogsschade kon het gezin in 1949 op hetzelfde perceel een nieuwe woning laten optrekken. Hieronder zie je die nieuwe villa.
Opnieuw is Gaston Lejeune de architect, samen met zijn jongere vennoot Henri Lardo. De woning staat er nog altijd en is intussen omgedoopt tot ‘Kennedy Lodge’. Bijzonder zijn de overkragende puntgevel en de hoekerker. Oorspronkelijk lag de voordeur aan het Fastenaekelsvoetpad. Waar nu de voordeur is in de Schoonzichtstraat was er vroeger een loggia (een inpandig balkon: een aan drie zijden gesloten buitenruimte binnen het gevelvlak, red).
Niet alleen op www.koksijdeverbeeldt.be vind je beelden die worden bewaard voor het nageslacht, ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief.
Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen.
De Vlaamse overheid onderschrijft op die manier het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie.
Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds doorstonden.
Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05.