Begin augustus startte de digitale registratie en verhuis van ons religieus erfgoed. Deze collectie krijgt een nieuw leven in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk. Dit project, met als streefdatum eind 2026, markeert een belangrijk moment voor Koksijde en zijn cultureel erfgoed.

Verzameling van 980 kunstwerken

De kern van de collectie bestaat uit de privéverzameling van J.P. Maldague de la Héry, een theoloog en verzamelaar van religieuze objecten uit verschillende culturen en tijden. Die collectie bevat ongeveer 980 stukken, variërend van de 16e tot de 20e eeuw, afkomstig uit heel Europa, inclusief het voormalige Oostblok. Hij verzamelde ongeveer 40 jaar lang objecten uit de katholieke, orthodoxe en joodse liturgie.

De gemeente breidde beetje bij beetje de collectie uit. Eerst door de aankoop (in 2007) van catalogi, ontwerptekeningen, schetsen en foto’s van het Brugse zilveratelier Van Damme. In 2009 werd de collectie verrijkt met de omvangrijke deelcollectie Bourdon (een belangrijke producent van zilverwerk in Vlaanderen). De familie Bourdon was van 1811 tot 1967 een van de belangrijkste producenten van zilverwerk in België, bekend om neogotisch kerkzilver en later art deco cultusobjecten.

Een reliekbeeldje uit 1900. © Abdijmuseum Ten Duinen

Van kapel naar kerk

Oorspronkelijk zou de collectie worden gepresenteerd in kapel Ster der Zee, maar die plannen werden opgeborgen. Als alternatief kreeg een selectie van de kunstwerken een plekje op de 2e verdieping van het Abdijmuseum. Hoewel de objecten indrukwekkend zijn, sloot de presentatie niet goed aan bij de rest van het museum. Veel bezoekers dachten dat de stukken tot de Duinenabdij behoorden. En dat is niet het geval. Daarom werd in 2022 besloten om de collectie een nieuwe locatie te geven in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk.

Van registratie tot ontsluiting

Om de verhuis en nieuwe presentatie voor te bereiden, is het noodzakelijk om eerst de volledige collectie digitaal te registreren. Dit proces, uitgevoerd door erfgoedspecialist Annemie Van Dyck, duurt maximaal 2 jaar. Dankzij deze registratie krijgt het museumteam een helder beeld van de collectie.

Nieuwe toekomst voor religieus erfgoed

Met haar nieuwe plek in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk krijgt de collectie niet alleen een passende locatie, maar ook een kans om opnieuw in de schijnwerpers te staan. Het doel is om de collectie toegankelijker te maken, zowel digitaal als fysiek. Dit project is een belangrijke stap in de ontsluiting van het religieuserfgoed van Koksijde en biedt de mogelijkheid voor verdere samenwerking met andere musea en tentoonstellingen.

Het museumteam kijkt alvast uit naar 2026. Jij ook? Het moment waarop religieus erfgoed op een moderne manier wordt gepresenteerd. Wordt ongetwijfeld vervolgd…