Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement in Vlaanderen. Traditiegetrouw doet ook Koksijde opnieuw mee met een aantrekkelijk programma. Mooi meegenomen: alle activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is meestal verplicht. Tij-dingen selecteerde enkele toppers. Het thema dit jaar? Duurzaam erfgoed.
Duurzaamheid kan zich weerspiegelen in gebruikte technieken en materialen, maar ook in de samenwerking tussen de eigenaar, de gemeente, de architect en de aannemer. Enkele locaties spelen hier op in.
Tijdens deze rondleiding maak je kennis met de geschiedenis van dit vroegere uithof van de Duinenabdij. Je bezoekt ook de expo Panamarenko - Come Fly With Me in de vroegere middeleeuwse schuur. Panamarenko (1940-2019) geldt als een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van de laatste decennia. Samen met de gids ontdek je alles over het universum van Panamarenko.
Reserveer (verplicht) voor de rondleidingen via www.koksijde.be/omd22 - voor het vrij bezoek aan de expo is reserveren niet nodig
Wist je dat de Koksijdse Duinenabdij al in de 16e eeuw een Brouwerie had? Deze traditie zetten we nu verder in de historische varkensstallen van de site Ten Bogaerde. In het café krijg je een unieke kijk op de brouwinstallatie, het werkterrein van meesterbrouwer Patrick De Waele.
Marc Leten (Agentschap Natuur en Bos) neemt je op sleeptouw in het natuurgebied Belvedère, één van de laatst bewaarde duin-polderovergangen in Vlaanderen. Het gebied ligt in het beschermd cultuurhistorisch landschap rond de site Ten Bogaerde. Marc vertelt je alles over de middeleeuwse percelen aan de polderzijde, de betekenis van de houtkant op de binnenduinrand, de kopjesduinen met contouren van 19e-eeuwse akkertjes en de stuivende paraboolduinen. Een prachtige en interessante mix van natuur en cultuur.
Samen duurzaam werken aan water voor een kwaliteitsvolle en solidaire samenleving is de kernopdracht van deze watermaatschappij. Tijdens de rondleiding krijg je uitleg over hoe Aquaduin dat aanpakt. Reserveren is niet nodig.
Het waterproductiecentrum werd in 1960 opgericht, maar ondertussen is dit station, ontworpen door ingenieur-architect Carl Steyaert, niet meer in gebruik. Twee jaar geleden kreeg het een opknapbeurt zodat je het kan bezoeken. Een aanrader.
In dit vissershuisje ontdek je hoe de vissersbevolking van Koksijde leefde. Hoe gingen ze om met de voor- en nadelen van hun eenvoudige woningen? Hoe trotseerden de vissers de elementen en hoe integreerden ze die in hun leven? Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over duurzaamheid avant la lettre.
In deze expo ontdek je aan de hand van getuigenissen, foto's en archiefstukken de geschiedenis van de eigenaars, de architect en de bezoekers van het Duinenhuis. Je krijgt een bijzondere kijk op natuurbehoud en -educatie, architectuur en de ontwikkeling van het toerisme in Koksijde. Bezoek ook het prachtig dakterras en de fototentoonstelling Ons zonnestelsel en ver daarbuiten.
Vanuit het Duinenhuis vertrek je op een 22 km lange tocht langs de mooiste plaatsen in Koksijde en Oostduinkerke. Door bos, duinen en langs fietsstraten verken je de verschillende natuurgebieden met hun specifieke fauna en flora. De gids laat je proeven van enkele bijzondere culturele troeven.
Duik mee in de geschiedenis van Koksijde, toen de middeleeuwse Duinenabdij één van de big five was in graafschap Vlaanderen. Wandel tussen de eeuwenoude muuropstanden die stille getuigen zijn van de tijd. Ga op ontdekking in het museum en voel de geschiedenis, tussen heel wat unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden.
Ontdek wie de Merovingen waren die gevonden zijn bij het politiekantoor van Koksijde begin 2017. Deze vroege kustbewoners leefden hier zo’n 1300 jaar geleden. Een archeologische vondst die ook heel wat ander wetenschappelijk onderzoek in beweging bracht. In de opstelling zijn ook prachtige LEGO®-maquettes van David Vanhee of Little Brickroom te zien die alles heel levendig maken voor jong en oud!
Het thema van Open Monumentendag − duurzaamheid − past perfect bij de Duinenabdij. Zeven eeuwen lang hield de abdijgemeenschap stand dankzij een doordachte economische visie en sterke leiders. Wat als we nu eens de abten van de Duinenabdij zouden vergelijken met de CEO’s van moderne bedrijven? Je zal versteld staan van de gelijkenissen! De gidsen van het Abdijmuseum nemen je mee op een ontdekkingstocht doorheen het museum en de abdijsite om 10.15 uur en 14.30 uur. Reserveer hiervoor wel je gratis plaatsje via de website.
Wist je dat de Zuid-Abdijmolen één van de laatste acht van zijn soort is ter wereld? Molenaar Patrick Geryl is bovendien de enige fulltime molenaar in België. Eens je de trap van de molen hebt beklommen, geniet je van een prachtig uitzicht. Voel hoe de molen beweegt en ruik de geschiedenis. Er zijn 1001 verhalen over de molen te vertellen. De molenaar pikt er de meest fascinerende uit voor jou.
Sinds 1773 één van de mooiste in België. Da’s pas duurzaam!
Duurzaamheid’ houdt ook de molenaar bezig. Dit monument uit de 18e eeuw bleef zo lang bestaan door de gepaste zorg en het onderhoud van hem en zijn voorgangers. Dat zorgt ervoor dat de molen er tot op vandaag piekfijn uitziet en één van dé bezienswaardigheden van Koksijde is.
Open monumentendag is traditioneel voor de molenaar een feestdag! Je kan er die dag ook iets drinken en tussen 14 en 18 uur brengt de groep Meneer J. en Meester D. sfeervolle muziek.
Met je gezin een rondleiding volgen kan nu ook met de erfgoedapp als gids. Je hebt hiervoor alleen je smartphone nodig. Je kan kiezen uit:
Meer info op www.koksijde.be/erfgoedapp