Skateplaza Oodeekay is al 10 jaar een paradijs voor skaters en dan vooral voor streetskaters. Want op straat is het allemaal begonnen voor deze sport.

Skateparken ontstonden pas later, maar zijn wel het ideale terrein om je tricks bij te schaven.

Met de voeten stevig op de grond sprak Tij-dingen met Riadh Hedfi (28), Cedric Messiaen (25) en Gust Neuville (21). Boarders met in totaal 46 jaar ervaring op de teller en thuisspelers in onze plaza.

Tij-dingen: Om met de board in huis te vallen: beantwoordt de skateplaza nog altijd aan je verwachtingen?

Riadh Hedfi: "We zijn zeker nog content. Het beton wordt wat ruwer door slijtage, maar de toestellen blijven goed. De logica zit goed in elkaar."
Cedric Messiaen: "Je kan het hele park rond skaten zonder te moeten stoppen. Het is zeker één van de beste aan de kust."
Riadh: "Misschien zelfs de allerbeste."
Gust Neuville: "Ik amuseer me altijd wanneer ik hier skate. Alles is skatebaar. De kleine ramps tegen de muur vind ik cool en er zijn veel hoekjes en kantjes waar je creatief kan zijn."

"Als je skate, ben je constant in beweging"

Riadh

T-d: Wat is je favoriete onderdeel?

Gust: "Zoals ik al zei, de vele plekjes waar je creatief kan zijn. Dat is toch wel uniek."
Cedric: "De hip (skatetoestel dat op een piramide lijkt, red.) aan de ingang, die zit perfect in elkaar."
Riadh: "Dat vind ik ook, de ene kant is lekker lang. Ideaal."

T-d: Heb je een favoriete skatetrick?

Cedric: "De 360 flip trick."
Riadh: "Dat is de classic. Ik heb twee tricks waar ik me het meest comfortabel bij voel: de backside nosegrind en de ollie kickflip."
Gust: "Een eenvoudige crooked grind, dat is niet zo speciaal, maar die doe ik wel graag."

T-d: Is er een trick die je nog aan je repertoire wil toevoegen?

Riadh: "Een nollie inwaarts met heelflip. Je moet het veel doen, anders verleer je het en sinds ik werk, vind ik daar niet altijd de tijd voor. Ik werk in de skateshop (Oodeekay, red.) en combineer dat met flexijobs zoals werken in een beachbar en op de visserijfolkloreavonden."
Cedric: "Je leert het wel nooit helemaal af, vergelijk het een beetje met fietsen. De trick die ik beter wil beheersen, is de backside nosegrind."
Gust: "De switch backside tailslide met als vervolg een switch heelflip backside tailslide. Eén van de moeilijkste tricks omdat je achterwaarts de rail nadert."

"Het mentale aspect is belangrijk. Je mag niet opgeven"

Cedric

T-d: Hoe lastig is skaten? Is het een sport?

Gust: "Het is fysiek zwaar. Je moet je hele lichaam gebruiken: je beenspieren, je schouders en je core (romp) voor je balans. Het is intens, zeker als je de hele tijd blijft skaten."
Riadh: "Je gebruikt inderdaad al je spieren en je bent constant in beweging. Het is cardio op wielen. En je moet veel pijn verbijten. Schaafwonden horen erbij."
Cedric: "Het mentale aspect is heel belangrijk. Je mag niet opgeven en je moet blijven doorzetten. Het is een gevecht met jezelf. Zeker als je hard valt. Opstaan, op je tanden bijten en nog eentje."
Riadh: "EHBO-materiaal hebben we niet bij, we gaan als het nodig is naar de cafetaria of naar de sportdienst. Daar hebben ze ook cold packs. Gelukkig."

T-d: Neem je regelmatig deel aan wedstrijden? Wat is je beste resultaat?

Cedric: "Dat varieert. Vroeger meer dan nu. Sinds ik werk, doe ik vooral mee aan plaatselijke wedstrijden, terwijl ik vroeger bv. naar Aalst en Antwerpen trok. Ik behaalde heel wat podiumplaatsen, vooral dan in de lokale wedstrijden."
Gust: "Vroeger veel, de laatste jaren minder. Ik schreef me in voor wedstrijden in Parijs, Amsterdam, Zuid- Frankrijk en ook in Duitsland. Ik behaalde toch redelijk veel podiumplaatsen, vooral dan in Belgische wedstrijden."

T-d: Gust en Cedric, jullie zijn gesponsorde rijders. Wat houdt dat juist in?

Gust: "Je krijgt skatemateriaal van je sponsor en in ruil doe je mee aan wedstrijden of film je jouw tricks. Mijn board hangt vol stickers. Posten op sociale media doe ik niet zoveel, ik kies voor de old school variant: filmen en dan op YouTube plaatsen. Voor het merk Face speel ik een rolletje in hun video."
Cedric: "Je krijgt inderdaad skatemateriaal of korting. Van het merk DC krijg ik elke maand schoenen en als tegenprestatie post ik filmpjes op Instagram of doe ik mee aan wedstrijden. Een kledingmerk uit Gent sponsort mij ook."

"Een goede tip voor beginners? Niet forceren. Kijk niet naar iemand anders en doe je eigen ding"

GUST

T-d: Is er een plek waar je zeker nog naartoe wil om te skaten?

Riadh: "Mijn top 3? Stalin Plaza in Praag en dan New York of Los Angeles. De VS in het algemeen, maar dan niet voor de skateparken, maar om op straat te skaten. Barcelona is ook een topper, maar daar ben ik al veel geweest. Aan het Macba-museum zit het altijd vol skaters."
Cedric: "In Barcelona ben ik ook al meermaals geweest, ik voel me daar bijna thuis. Berlijn zou ik graag eens doen en ook graag de VS. Om dan spotjes op straat te zoeken."
Gust: "New York. Maar wel om op straat te skaten."

T-d: Skaten op straat blijft iets aparts?

Gust: "Een park is gemaakt. Op straat zijn er hoekjes en kantjes af waardoor je creatief moet zijn in je trickkeuze."
Riadh: "Op straat is het allemaal begonnen, toen skaten opkwam, bestonden er nog geen skateparken. Wist je dat skaters in Amerika vroeger inbraken in de tuinen van mensen om in leegstaande zwembaden te skaten? Die pools vind je nu als onderdeel terug in veel skateparken."
Cedric: "Ik ga toch voor een mix van de twee omdat je in een skatepark dingen kan oefenen. Op straat is dat moeilijker."

T-d: Zijn er skaters naar wie je opkijkt?

Cedric: "Heel veel. Ik schuif TJ Rogers naar voor. Hij overwon kanker en maakte tijdens zijn ziekteperiode nog drie skatevideo's."
Gust: "Ik ben een grote fan van Marc Suciu. Wie nog? Evan Smith, Tristan Funkhouser en Miles Silvas."
Riadh: "Ik denk dan vooral terug aan mijn jeugd: Mike Mo Capaldi. Hij maakte veel skatefilms."

T-d: Heb je al veel blessures opgelopen?

Cedric: "Mijn linkervoet heeft twee keer in het gips gezeten, door verrekkingen van de ligamenten."
Riadh: "Eén zware. Ik scheurde mijn kruisbanden en mijn meniscus, daardoor blijft mijn knie een gevoelige plek. Schaafwonden zijn dagelijkse kost, polsen en enkels omslaan ook, maar dat is allemaal cosmetische schade. (lacht)"
Gust: "Mijn blessurelijst loopt iets hoger op. Ondertussen heb ik al zes keer mijn pols gebroken, ook scheurde ik verschillende keren mijn ligamenten en gewrichtsbanden. De laatste tijd schiet mijn schouder regelmatig uit de kom, daar zal ik toch eens voor moeten kijken. (lacht)"

T-d: Heb je nog een goeie tip voor een beginners?

Gust: "Skatefilms bekijken en dan bedoel ik de klassiekers. Zo zie je wat mogelijk is. Wat nog? Vooral niet forceren. Veel beginners raken gefrustreerd omdat ze per se die ene trick willen landen. Kijk niet naar iemand anders, doe je eigen ding. Iedereen heeft bepaalde tricks die gemakkelijker lukken dan andere."
Cedric: "In het begin is skaten lastig. Je valt veel en dat doet natuurlijk pijn. Het is belangrijk dat je niet opgeeft en dan haal je plots een bepaald niveau waardoor het echt plezant wordt."
Riadh: "Doorzetten en de pijn verbijten. Niet afgunstig zijn omdat iemand een bepaalde trick beter landt dan jij, want iedereen heeft zijn of haar eigen stijl. Je bent vrij om te doen wat je wil, je hangt aan niets of niemand vast."
Cedric: "Behalve het weer dan. (lacht)"