Veel toestellen zijn via het internet verbonden, soms zelfs zonder dat we het beseffen. Je stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme deurbel en de installatie van zonnepanelen. Voorwerpen die deel uitmaken van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?
Verbonden toestellen kunnen een aantal risico's inhouden wanneer ze gehackt worden. Een aantal voorbeelden:
Opgelet: de elektronische beveiliging van je woning (alarm, camera's, slimme deurbel) vervangt een correcte beveiliging van je deuren en ramen niet, maar dient alleen als aanvulling.
Weet je niet waar beginnen? Doe een beroep op de diefstalpreventieadviseur van onze gemeente. Zij komt gratis naar jou toe om de zwakke punten in de beveiliging van je woning te analyseren en geeft je aanbevelingen om de risico's te beperken.
Niets is verplicht.
Je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet toepast. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis. Aarzel dus niet langer.
Inbraakpreventie begint bij het aannemen van goede gewoonten zoals steeds de deuren en ramen op slot doen, zelfs bij een korte afwezigheid; verberg je aantrekkelijke voorwerpen zoals een draagbare computer, smartphone, GPS,...; geef de indruk dat er iemand aanwezig is in je woning door verlichting met tijdschakelaars te gebruiken, door aan je buren te vragen om de rolluiken omhoog en omlaag te doen,...
Deze preventiemaatregelen zijn makkelijk uit te voeren en zijn bovendien volledig gratis.
De diefstalpreventieadviseur kan je ook adviseren om mechanische preventiemaatregelen te nemen. Zoals met name je deuren beveiligen met een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder of een rozet. De beveiliging van de ramen via vergrendelbare raamkrukken, opbouwsloten of gelaagd glas is ook belangrijk.
Interesse? Wacht niet langer en maak een afspraak met je diefstalpreventieadviseur:
Stefanie Weerbrouck, Ter Duinenlaan 34a te Koksijde, 058 53 38 96 of stefanie.weerbrouck@police.belgium.eu
De FOD Binnenlandse Zaken organiseert, in samenwerking met de Federale Politie, de provincies en de lokale overheden een sensibiliseringscampagne tegen diefstal. Er zullen sensibiliseringsacties plaatsvinden tijdens de hele week van 17 tot 23 oktober.
Infosessies, standen op de markt, operaties Rozet, standen in warenhuizen, en een wandeling met de wijkagent. Aan acties geen gebrek.