Op Valentijnsdag vond de kick-off plaats van De Grote Koksijdse Inspraakronde. Tijdens die speeddates lieten jullie al een 1e keer weten aan de beleidsmakers welke koers onze gemeente de komende legislatuur moet varen.

De vaste bewoners en onze tweedeverblijvers zijn het kloppende hart van de wijken: de sfeermakers van vandaag en de architecten van morgen.

Sfeerverslag: tête-à-tête met burgemeester en schepenen

We verwachtten geen boeket bloemen of chocoladepralines, maar wel jouw zotste dromen. Onze redacteur was getuige van enkele originele ideeën, slimme suggesties en… zelfs een paar gewaagde plannen. De interactie tussen de burgemeester(en zijn schepenen) met de burger stond centraal. Korte gesprekken leveren vaak de beste ideeën op.

"Wij komen met een voorstel voor de schepen van Milieu, Björn Cools", leggen Frans en Mie uit. "We hebben een voorstel om een natuurbegraafplaats aan te leggen in Koksijde. In West-Vlaanderen vind je dat alleen in Brugge (bij de Blauwe Toren) en in Roeselare", vervolgt Mie.

"Het concept? De stoffelijke resten of as van de overledene worden opgenomen in de natuur, zonder gebruik van traditionele grafstenen. De overledene leeft zo voort in de bloemen of planten die op die plek groeien", zegt Frans. "Eind vorig jaar overleed een kennis van ons, Fabienne, en zij werd begraven op een natuurbegraafplaats in Drongen", zegt Mie. "Vlak voor ze stierf, verklaarde ze daarom dat ze niet ging sterven, maar verder zou leven."

Ook Willy komt langs met een suggestie. "Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik dit een goed initiatief vind. Ik kom langs om extra aandacht te vragen voor zebrapaden. Bij de aanleg van nieuwe wegen duurt het even voor die terug op het asfalt verschijnen of soms wordt het zebrapad zelfs vergeten."

"Ik heb heel wat ideeën en voorstellen neergeschreven", zegt Ghislaine. "Enkele velletjes vol." We geven niet alle voorstellen mee, maar dit zijn de meest opmerkelijke: "De kerstverlichting 1 week langer laten branden, meer zitbanken en vuilnisbakken, meer activiteiten voor mensen tussen 50 en 60 jaar oud en bredere parkeerstroken voor mensen met een beperking."

Ik heb heel wat ideeën en voorstellen neergeschreven, enkele velletjes vol.

Fabienne zou graag hebben dat ruiters de uitwerpselen van hun viervoeters beter opruimen. "Waarom niet doen zoals in Brugge? Een zak voorzien aan de achterkant van het rijdier voor hun uitwerpselen. Mijn zoon zit in een rolstoel en als de weg vol paardenmest ligt, is het moeilijk om daar voorbij te raken."

De grootste delegatie op vrijdagavond was afkomstig uit de Biedenkopflaan in Oostduinkerke. Christine en Willy vragen om van die straat een 1-richtingsstraat te maken. En ook Marie-Claire, Anni en Michèle vinden dat hun straat te druk is geworden. "Bovendien vragen we ook om een buurtfeest te organiseren in de Biedenkopflaan. Een ontbijt of een BBQ", besluit Anni.

Franne (uiterst links), Mie en Willy (uiterst rechts) kwamen langs tijdens de speeddates.