Tv-journaals en kranten pakken uit met allerlei besparingstips om minder energie te verbruiken. Zie je door de bomen het bos niet meer?
De redactie van Tij-dingen filterde er de meest interessante voor jou uit.
Zet je de verwarming uit? Dan draait je verwarming 's morgens harder, maar het totaalverbruik ligt lager. Het zou gaan om een verschil tot tien procent. Het hangt ook af per huis (isolatie). Je bespaart zeker energie als je de verwarming 's nachts op 15 graden zet. Voor vloerverwarming is het advies 17 graden. Tenminste, als deze op de gasketel is aangesloten. Heb je een warmtepomp, dan is het beter voor het rendement van je warmtepomp om je (vloer)verwarming altijd op een constante aangename temperatuur houden.
Woon je in een slecht geïsoleerd huis of appartement? Verwarm enkel je leefruimtes. Het doet er minder toe als je huis goed geïsoleerd is, want dan is het moeilijker om temperatuurverschillen te creëren. Wie geen goed isolatiemateriaal heeft, moet opletten. Het risico om nodeloos energie te verspillen is groot.
Gebruik je verwarming zo goed mogelijk: houd deuren dicht naar ruimtes die je niet verwarmt. Ook gordijnen of meubels voor de radiatoren verspillen warmte. Laat de radiatoren vrij of gebruik radiatorfolie. Warmtepompen en verwarmingsketels kan je herhaaldelijk aan- en uitschakelen. Een flexibelere bediening zorgt niet voor snellere slijtage. Pas je verbruik gerust aan volgens je aan- of afwezigheid.
De verwarming enkele graden lager zetten, levert een flinke besparing op. Let wel: een te koude woning houdt risico's in. Een koud huis zonder ventilatie is een paradijs voor schimmels. Vochtproblemen komen sneller voor onder de 15 graden.
Ongeveer een vijfde van je gasverbruik gebruik je voor warm water. Douche niet te lang, maar een stortbad is wel nog steeds energiezuiniger dan een bad. Gebruik een waterbesparende doucheknop.