Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan.

En later zelfs naar een concert of het voetbalstadion.

Vaccinatie voorkomt dat je ernstig ziek wordt en redt levens. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat je beetje bij beetje weer je gewone leven opneemt.

Stel je andere vaccinaties niet uit

De situatie rond het coronavirus doet iedereen nog eens beseffen hoe belangrijk vaccinaties zijn.

Tijdig starten blijft belangrijk

In coronatijden blijft het belangrijk vaccinaties tijdig te starten. Zo bouwen baby’s zo snel mogelijk weerstand op tegen de ziektes waartegen wordt gevaccineerd. De corona-epidemie mag het risico op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen, niet verhogen. De basisvaccinaties worden gratis aangeboden in de consultatiebureaus van Kind en Gezin, maar ook huisartsen en kinderartsen kunnen je baby vaccineren met gratis vaccins.

Hoe werkt een (corona)vaccin?

Vaccins werken door het immuunsysteem van een persoon (de natuurlijke afweer van het lichaam) te stimuleren en voor te bereiden. Zo leert je lichaam zich tegen een bepaalde kiem of infectieziekte verdedigen. Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het je ertegen. Het maakt niet uit of het nu om COVID-19 of de mazelen gaat.