In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Peter Viane kreeg de fakkel in december en gaf die door aan Ingrid Deturck.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Ingrid Deturck: "In de eerste plaats ben ik mama van Arthur en Leonie (glimlacht). Ik ben geboren in Sint-Agatha-Berchem en eigenlijk een Brussellette van oorsprong. Toen ik zeven jaar was, verhuisden mijn ouders naar de kust. Ik ben dus niet geboren, maar wel getogen in Koksijde. Ik prijs mezelf nog altijd gelukkig dat ik niet in Brussel ben opgegroeid, want ik ben absoluut geen stadsmens. Ik hou zoveel van de rust en natuur dat ik niet zou aarden in een stad."

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?

Ingrid: "In mijn klein paradijs Wellness Diva trekken mensen zich terug om tot rust te komen en te genieten. Wanneer ik mezelf wil opladen of nood heb aan rust, wandel of fiets ik in de natuur. Van zodra ik op mijn fiets zit, voel ik de spanning van mij afglijden."

Ingrid Deturck

Ik haal enorm veel energie uit het zorgen voor andere mensen.

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Ingrid: "Een extreme reiziger of waaghals ben ik zeker niet. Ik waag me niet aan buitengewone sporten of activiteiten omdat ik van een rustig en simpel leven houd. Zo haal ik enorm veel energie uit het zorgen voor andere mensen. Al 32 jaar lang zorg ik voor mijn klanten zodat zij zich beter zouden voelen, met behandelingen of een luisterend oor. Zeker in deze hectische tijden ondervind ik dat mensen meer en meer nood hebben aan een simpele babbel. De afstand tussen mensen lijkt steeds groter te worden in het digitale tijdperk. Dat het menselijke contact verwatert, vind ik heel jammer. Er zou meer verbinding moeten komen tussen mensen in plaats van verdeeldheid. Misschien is mijn grootste passie wel mijn gezin (glimlacht). Ik voel intens genot wanneer ik ’s avonds besef dat mijn kotje vol is en dat alle bedden beslapen zijn."

T-d: Waar geniet je van?

Ingrid: "Vroeg opstaan terwijl iedereen nog slaapt, mijn favoriete playlist opzetten en op mijn gemak de wereld zien ontwaken. Ontbijt, zoals havermoutpannenkoeken, maken en dan mijn kroost zien smullen. Ik geniet van dagdagelijkse dingen zoals koken, gezellig samen zijn, sfeer en warmte creëren of in de buitenlucht zijn. Tijdens de lockdown heb ik me uitgeleefd in het koken, want voeding is heel belangrijk. Voeding is de bron van energie voor je lichaam, de juiste voeding toch."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?

Ingrid: "De zee in al haar pracht en praal zowel tijdens de winter, herfst, lente als zomer. Hij is altijd anders, soms rustig soms wild. De openheid en oneindigheid van de zee heeft een enorme aantrekkingskracht en kan me emotioneren. Buiten de zee hebben Koksijdenaars ook heel wat faciliteiten om te ontspannen, sporten of culinair en cultureel te genieten."

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?

Ingrid: "Soms droom ik ervan om een B&B te openen in Frankrijk, in Bonnieux, het dorp waaraan ik mijn hart verloor. Ik heb iets met de authenticiteit van oude steden en dorpen. Ondertussen neig ik meer om naar het paradijs op aarde te verhuizen zoals in het liedje van Mama’s Jasje."

“Er is een paradijs op aarde
Waar onrecht niet bestaat
Waar de mensen vrij zijn en er vrede heerst
En geen sprake is van haat
Er is een paradijs op aarde
Waar men met macht heel goed omgaat”

T-d: Voor welk boek ga je graag zitten?

Ingrid: "Boeken over holistische geneeskunde vind ik een enorme meerwaarde. De verantwoordelijkheid van je gezondheid in handen nemen, onafhankelijk van de farmaceutische en voedingsindustrie. Eigenlijk voornamelijk positieve boeken die het leven en de gezondheid bevorderen."

Ingrid Deturck

Diep vanbinnen droom ik wel van een carrièreswitch.

T-d: Heb je nog een droom?

Ingrid: "Diep vanbinnen droom ik wel van een carrièreswitch. Geen te drastische verandering, ik zou nog altijd iets met menselijk contact doen. Wie weet, komt die B&B of iets in die aard er uiteindelijk nog."

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?

Ingrid: "Soms mijmer ik over vroeger, waardoor ik mij ineens 90 jaar oud voel in een digitale wereld waar alles zo snel evolueert. Er wordt eigenlijk een kunstmatige afstand gecreëerd waardoor de echtheid van veel zaken teniet wordt gedaan. Ik mis en hunker soms naar de bediende aan het loket van de bank waar ik nog iets kan vragen en niet op voorhand een afspraak moet maken. Alles gaat supersnel, zo snel dat de essentie van het leven verloren gaat."

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Ingrid: "Natuurlijk het strand, de zee en de duinen. In de zomer genieten van een fris drankje in de strandbar aan Sint-André. Mooie avondwandelingen door de Schelpendreef of het panoramisch uitzicht op natuurgebied De Doornpanne. Maar mijn favorietste plek is toch mijn huisje in Koksijde."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?

Ingrid: "Sophie Dewulf. Ook al zien we elkaar niet veel, ik voel me altijd met haar verbonden. Ze is een heel positieve persoon en straalt een enorme energie uit. We klikken omdat we een gelijkaardige levensvisie hebben en ik bewonder haar kennis over holistische geneeskunde."

Ingrid Deturck