Joep Van Almenkerk overleed op maandag 11 januari. Hij was een bekende figuur in Oostduinkerke en voormalig eigenaar van restaurant De Mikke. Ook de betreurde Thierry Cornelis, overleden in juli vorig jaar, staat op de foto (de tweede persoon links naast Joep).

Hij woonde al een tijdje in Zuid-Afrika waar hij zijn zoon Joris introduceerde in de wijnwereld, Joep Van Almenkerk baatte  ook een eigen restaurant uit aan de Kaap. Zijn overlijden zorgde voor een schokgolf in de plaatselijke gemeenschap. Onze burgemeester kende Joep al van jongsaf: “Van toen hij nog ober was in Het Westland, uitgebaat door de zus van Jan Loones. Later kreeg hij de kans om De Mikke over te nemen samen met Vontje. Ze maakten er dan samen een succes van. De Mikke is een icoon dat tot ver buiten Koksijde naam en faam geniet.”

Buitenlands avontuur

Joep was een ondernemer pur sang en baatte naast De Mikke ook nog de bowling in Nieuwpoort en de Edison in Koksijde-Bad uit. Uiteindelijk koos hij voor een buitenlands avontuur in Zuid-Afrika. Daar had hij een brasserie en liet hij zijn zoon Joris kennismaken met de wijnsector. “In 2018 ging ik zelf naar Zuid-Afrika waar ik met eigen ogen zijn wijngaard heb kunnen zien. En natuurlijk ook de bijzonder goede wijn heb geproefd. Mooie herinneringen.”

We zagen Joep nog regelmatig in naar Koksijde. Vooral tijdens de zomermaanden, want dan is het winter in Zuid-Afrika. “Hij was ook een bezoeker van Koksijde Golf ter Hille waar hij een graag geziene gast was. Altijd vriendelijk. Joep gaf me indertijd nog tips over golfterreinen omdat hij er zelf ook één heeft uitgebaat in Zuid-Afrika. Niet te geloven dat we nu afscheid van hem moeten nemen. Het coronavirus spaart niemand. Nog maar eens een bewijs dat we met zijn allen voorzichtig moeten blijven.” We nemen afscheid van een heel gewaardeerd inwoner. Lokaal Bestuur Koksijde betuigt zijn medeleven aan zijn familie, vrienden, Vontje en het team van De Mikke. Veel sterkte.

Op de foto staat Joep, vierde van rechts, in de deuropening van De Mikke.