Stel je voor dat je op het einde van de winter, in maart, met een zeilboot vertrekt richting IJsland om er te vissen. In barre omstandigheden: vaak storm op zee en het is er vooral ijskoud. Alsof dat niet volstaat, kom je pas binnen een half jaar terug thuis, als de herfst alweer in het land is. Generaties vissers uit onze regio deden het jarenlang om hun gezin te onderhouden.
Meer dan duizend mannen uit de Westhoek vertrokken tussen 1815 en 1938 aan boord van een Frans zeilschip, op weg naar de IJslandse zeeën om daar op kabeljauw te vissen. Johan Depotter schrijf er een dubbel standaardwerk over. Wil je het kopen? Kijk dan onderaan dit artikel. Onze lezers krijgen zelfs tien procent korting!
De IJslandvisserij is een verhaal van zwoegen, beulen, afzien in weer en wind, vechten tegen schuim en zware zee. Een verhaal vol heroïek maar ook barstensvol ellende en bittere armoede. Al jarenlang zijn de ijslandvissers onderwerp van lokale literatuurstudies, zo ook in Biekorf. Ben je IJslandvaart-dummie, maar wil je uitgroeien tot expert? Lees dan vooral verder.
In 2018 reisde een Koksijdse museumdelegatie de IJslandvaarders achterna. Over land volgden ze de sporen van de vissers, tot aan de baai van Fáskrúðsfjörður. Lees hun volledige reisverslag hier.
Deze unieke tijdsdocumenten brengen het verhaal van onze IJslandvaarders tot leven. Stuk voor stuk geven ze een extra dimensie aan onze lokale geschiedenis.
In het Visserijmuseum komt er een potvis wonen. Het museum sluit een paar jaar de deuren, bekijk de plannen verderop dit artikel. Gelukkig kan je de collectie én de zalen ondertussen online bezoeken. Klik jezelf door de virtuele gebouwen