In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde.

Frieda Vanslembrouck kreeg de fakkel in januari en gaf die door aan Lucienne Provoost.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Lucienne Provoost:
"Ik ben afkomstig uit Veurne. In 1968 trouwde ik met Maurice Dorné en ik woon sindsdien in Oostduinkerke. Ik heb een zoon, Kristof, hij is getrouwd met Eveline en samen schonken zij mij één kleindochter: Noa. Ik ben met pensioen en ondertussen vertolk ik al acht jaar de rol van Mariette Crevette."

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?
Lucienne: "Garnalen pellen en wandelen. Ofwel langs de zee, ofwel rond Koksijde Golf ter Hille, dat is een wandeling van 5 km. Genieten van de natuur, daarvan kom ik tot rust. Vroeger gingen we in de zomer altijd naar Oostenrijk om te wandelen in de bergen. Mijn zoon doet dat nog altijd."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Lucienne: "De rol van Mariette Crevette spelen. En zingen. Niet dat ik van mezelf vind dat ik zo mooi zing, maar folkloristische liedjes over de Garnaalfeesten en -visserij zijn echt mijn ding. Frieda Vanslembrouck schrijft de teksten en Johan Bouttery componeert de muziek. Koken doe ik ook graag. Mijn favoriet gerecht? Bouillabaisse."

T-d: Waar droom je nog van?
Lucienne: "Dat ik nog lang Mariette Crevette mag spelen, zeker nog tot in 2024. Want dan krijgt mijn kleindochter, Noa, het kroontje van Mieke Garnaal."

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Lucienne: "Onze duinen hier naast de deur. Vanop mijn terras of vanuit mijn zetel kijk ik daar recht op uit. Zalig. Het zijn begroeide duinen en die zijn op hun mooist in de lente. In de zomer zijn de kleuren iets doffer."

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?
Lucienne: "Een hele dag fietsen en dan op tijd de remmen toetrekken om iets te drinken op een terrasje. Dan 's avonds thuiskomen en de barbecue aansteken: met e goe glas wien, meer moe da nie zien."

Lucienne Provoost

T-d: Heb je al overwogen om te verhuizen?
Lucienne: "Nee, nooit. Ik ben hier aangespoeld in 1968 en ik blijf hier tot het einde."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?
Lucienne: "Denise Pylyser. Een Koksijdse in hart en nieren en nog altijd heel actief. Ze roert nog elke dag in de potten. Bovendien doet ze, samen met haar zoon Patrick, veel voor de koers in Koksijde."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?
Lucienne: "De paardenvissers en de Garnaalfeesten. De stoet is één van de hoogtepunten van het jaar."

T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?
Lucienne: "Voor de koers. En als ik niet live kan kijken, dan nemen we het op. Dat gaat van cyclocross, over de klassiekers tot de Tour de France (en Vive le Vélo bekijk ik ook altijd). Mijn favoriete renner is Wout van Aert. Lezen doe ik niet echt, behalve kookboeken dan."

T-d: Wat vind je de belangrijkste evolutie of gebeurtenis van de voorbije jaren?
Lucienne: "Het nieuwe hockeyplein in Oostduinkerke. Mijn kleindochter speelt hockey en ik supporter altijd bij de thuismatchen."