Er waait een nieuwe voetbalwind in onze gemeente. KV Koksijde-Oostduinkerke treedt dit seizoen met ambitie aan in vierde provinciale. Dat zal zonder aanvalsleider Karel Ternier (36) zijn. Na ruim 12 jaar bij KVV Coxyde en KVKO ruilt hij zijn voetbalschoenen in voor tennis- en loopschoenen. Een terugblik op een prachtig parcours.

Lokaal voetbalicoon Karel Ternier neemt afscheid van het kunstgrasveld

Tij-dingen: Is het raar om speler af te zijn?

Karel Ternier: "Het is een beetje vreemd, maar ik geniet van de vrijheid. Elk weekend moest ik rekening houden met de drukke voetbalagenda en ook tijdens de week was ik meerdere avonden weg. Het doet deugd om meer tijd vrij te maken voor mijn gezin. De voorbije coronajaargangen zorgden er ook voor dat het wat minder leuk was. En het is mooi geweest, in december word ik 37 jaar."

T-d: KVVC speelde jarenlang een toonaangevende rol. Wat was het hoogtepunt?

Karel: "We stonden al snel bekend als een echte bekerploeg en lootten KRC Genk, Zulte Waregem en Cercle Brugge. Dat zorgde telkens voor Koksijdse volksverhuizingen, uniek om mee te maken. Tegen de Bruggelingen dwongen we zelfs verlengingen af. Het hoogtepunt is natuurlijk de titel in derde klasse A. Dat jaar viel alles in de juiste plooi, ook voor mij persoonlijk: ik trof 26 keer raak dankzij het sterke collectief. Ook prachtig was dat we toen Moeskroen (na strafschoppen, red.) uit de beker knikkerden. Het jaar nadien kwamen we uit in tweede klasse (vandaag 1B, red.) en botsten we op onze limieten. Het was wel een ervaring om tegen profs te spelen voor volle stadions. En er was nog een topper in de Croky Cup tegen Standard die we nipt verloren met 2-3."

Karel Ternier

Het was wel een ervaring om tegen profs te spelen voor volle stadions

T-d: Welke van je vele doelpunten blijft je het meeste bij?

Karel: "Misschien wel de penalty in de strafschoppenreeks tegen Moeskroen. Door een uit de hand gelopen weddenschap was dat een stiftballetje, gelukkig ging de bal binnen (lacht). En natuurlijk ook de verlossende goal tegen Tempo Overijse toen we door een administratieve fout twee testwedstrijden om het behoud in derde klasse moesten afwerken. Heel Koksijde was die avond op de afspraak. Prachtige herinneringen. Wat ik ook onthoud, is het gevoel om voor 10.000 supporters te spelen in een uitverkochte Bosuil (stadion van Antwerp, red.)."

T-d: Wie speelde een belangrijke rol in je Koksijdse voetbaljaren?

Karel: "Ik ben iedereen dankbaar die zijn of haar steentje heeft bijgedragen om mijn loopbaan hier zo goed mogelijk te faciliteren: bestuursleden, (jeugd)trainers en de talloze vrijwilligers. Graag een eervolle vermelding voor Danny De Saegher die ons als materiaalmeester altijd ferm in de watten legde."

T-d: KVKO hervat dit seizoen in vierde. Zal je nog vaak naar het stadion afzakken?

Karel: "Zeker weten. Ik merk dat het voetbal hier terug leeft. Ik heb me voorgenomen om af en toe een wedstrijd mee te pikken. Hopelijk kan de club binnen enkele jaren terug opklimmen naar de hogere provinciale reeksen, met veel eigen jeugdspelers. Alles is hier aanwezig: een grote achterban en een uitstekende accommodatie."

T-d: Zoek je andere sportieve uitdagingen?

Karel: "Ik startte met tennis en merk dat ik er af en toe in slaag om wedstrijden te winnen. Het plezier staat voor mij voorop en ik vind het leuk om te dubbelen met mijn vrouw of met een vriend. Ook heb ik me ingeschreven bij een zaalvoetbalploegje en ga ik vaak joggen. Stilzitten is nog niet aan mij besteed."

Ik merk dat het voetbal hier terug leeft.

T-d: Heb je genoten van het EK voetbal? Wie zijn je favoriete spelers van vroeger en nu?

Karel: "Ik bleef toch een beetje op mijn honger, zeker wat betreft de Rode Duivels. Misschien misten ze dat tikkeltje grinta om verder door te stoten. Van de huidige generatie zie ik Hazard en De Bruyne graag spelen. KDB speelt zo simpel en heeft enorm veel vista. Als kind keek ik vooral op naar Ronaldo (de Braziliaan) en Zinedine Zidane, de sterren van het WK 1998 in Frankrijk."

T-d: Wat is je favoriete plek in onze gemeente?

Karel: "Ik ben opgegroeid aan de kust, dus zeker de zee vind ik nog steeds speciaal. En ook de talloze duinen vind ik prachtig. De voorbije maanden herontdekte ik heel wat natuurgebieden tijdens mijn lange loopsessies."

Karel Ternier

Supporters op post: competitiewedstrijden KVKO starten in september

KV Koksijde-Oostduinkerke schoot uitstekend uit de startblokken met een bekerstunt tegen tweedeprovincialer Estaimbourg: 2-2 (4-3 na penalty's). De troepen van coach Marc Dawyndt namen waardig afscheid van de Croky Cup met een 2-0-nederlaag tegen eersteprovincialer Bierbeek.

De competitie in vierde provinciale A begint op zondag 5 september om 15 uur met een thuiswedstrijd tegen E. Jonkershove. Twee weken later ontvangt KVKO Bulskamp: zondag 19 september om 15 uur.

Blijf op de hoogte