Op het strand van Koksijde zie je vaak mensen aan het werk met een metaaldetector.

Wist je dat je niet zomaar mag zoeken met een metaaldetector? Vlaanderen telt 4.680 erkende metaaldetectoristen en dat aantal groeit. Ook voor magneetvisserij bestaat er regelgeving. Vraag je toelating om aan metaaldetectie te doen op ons strand via onroerenderfgoed@koksijde.be.

Hoe krijg je een erkenning?

Om aan metaaldetectie te doen, moet je erkend zijn. Deze erkenning is gratis en vraag je aan bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen (zoals meerderjarig zijn) en een gedragscode volgen.

Toelating van de eigenaar

Je vraagt altijd toelating aan de eigenaar of de beheerder van het perceel waar je wil zoeken. Dit geldt ook voor openbare domeinen zoals het strand of de duinen. Plaatsen waarvoor Lokaal Bestuur Koksijde je toelating kan geven. Je mag nooit zoeken op beschermde archeologische sites of op terreinen waar wordt opgegraven. Ook niet als je toestemming kreeg van de eigenaar.

Wat doe je met je vondsten?

Een Romeinse mantelspeld, een helm uit de Eerste Wereldoorlog of een Merovingische munt zijn archeologische vondsten. Meld je vondst bij Lokaal Bestuur Koksijde en online aan het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zo krijgen onderzoekers en beheerders van archeologisch erfgoed een beter inzicht in de vindplaatsen en hun geschiedenis. Vondsten zijn niet zomaar je eigendom, ze blijven altijd van de eigenaar van de grond. Wil je je vondst houden? Dan spreek je dat best op voorhand af.

Erfgoedconsulente Kaat Vandoorne in actie

Magneetvissen

Alle regels voor metaaldetectie gelden ook voor magneetvissen. Magneetvissen (vissen met een sterke magneet op zoek naar metalen, red.) is niet zonder risico en daarom verbiedt de Vlaamse Waterweg magneetvissen in alle bevaarbare waterlopen. Ook in niet-bevaarbare waterwegen wordt dit afgeraden.