In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link moet hebben met Koksijde.

Els Snauwaert kreeg de fakkel in juni en gaf die door aan Christopher Loose.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Christopher Loose:
"Ik ben afkomstig uit Koksijde. Mijn vader komt uit De Panne en mijn moeder uit het Franse Boulogne-sur-Mer. Samen met mijn ouders en zus groeide ik op in Koksijde. Mijn middelbaar liep ik deels in het VTI in Veurne en daarna in Brugge omdat de richting carrosserie alleen daar nog kon. Na een paar eerste jobs besliste ik om mij in te schrijven bij Defensie waar ik nog altijd actief ben. De eerste vijf jaar was dat in Kleine-Brogel als technicus-wapenmaker, waardoor ik opdrachten in Afghanistan en Jordanië meemaakte. De pendelritten richting Kleine-Brogel begonnen door te wegen en toen ik de kans kreeg om naar de basis in Koksijde te komen, heb ik niet getwijfeld. Zo kwam ik terecht bij de Belgian Navy heli flight om met de helikopter Allouette 3 te vliegen. De opdrachten? Onder andere antidrugoperaties in het Caraïbisch gebied en vluchtelingen redden in de Middenlandse zee. Dit (Christoper zat op buitenlandse missie tijdens het interview, red.) is de laatste missie met deze helikopter, want na 50 jaar dienst gaat het toestel in juli op pensioen. Ik hoop om dan te mogen sleutelen aan de NH90, de opvolger van de Sea King. Die zal, net als de Allouette 3, ook voor maritieme opdrachten worden ingezet."

De Allouette 3 gaat na vijftig jaar op pensioen.

Tot voor kort deed ik op hoog niveau mee aan triatlonwedstrijden, op de lange afstand

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?
Christopher:
"Lopen, fietsen of wandelen. Op een zonnige dag met vrienden een rondje fietsen en stoppen om een koffie te drinken of een ijsje te eten. Samen met mijn vriendin en haar familie hebben we een ritueel om elke zondagmiddag een grote wandeling te maken in de Romeinse vlakte (De Panne, red.) om dan langs het strand naar huis te gaan en samen te aperitieven."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Christopher:
"Tot voor kort deed ik op hoog niveau mee aan triatlonwedstrijden, op de lange afstand. Ik sprokkelde een mooi palmares bijeen met als uitschieters: vicewereldkampioen en Europees kampioen op de lange afstand (Ironman) bij de militairen. Ondertussen vond ik een nieuwe uitdaging: ultra traillopen. Sinds kort kitesurf ik ook graag en als kind van de zee moet ik dit onder de knie krijgen. (lacht)"

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?
Christopher:
"Samen met familie of vrienden aan het strand zitten of op reis gaan: in de zomer met de camper of skiën in de winter. Ik kijk ook graag naar een basketbalmatch van mijn vriendin, zij speelt in eerste klasse bij Kortrijk Spurs. Eens in een heel andere sportwereld vertoeven, doet deugd."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?
Christopher:
"Het is een mooie badplaats en alles wat je nodig hebt, is hier aanwezig. Tijdens mijn jeugd zag ik veel veranderen en ook op sportvlak is er veel vernieuwd, zowel voor jong en oud.De Sea Kings en de vroegere Airshows hebben mijn keuze om bij Defensie te gaan alleszins gestimuleerd. De serie Windkracht 10 speelde tijdens mijn kinderjaren op televisie en de heli’s vlogen dagelijks over. De Sea King en de SAR (Search and Rescue, red.)… dat is gewoon Koksijde."

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?
Christopher:
"Ik hou enorm veel van de bergen, net als mijn vriendin. En soms spreken we er wel eens over om naar de bergen te verhuizen… maar als we dan langs het strand wandelen, voelen we diep vanbinnen dat we onze kust nooit willen missen. In de toekomst verhuis ik waarschijnlijk wel naar De Panne omdat mijn vriendin samen met haar zus een eigen kinepraktijk op de markt opstart."

Tussen de vluchten door probeer ik dagelijks aan sport te doen

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?
Christopher:
"Moeilijk te zeggen, ik zou zeggen de modernisering op alle vlakken, maar ook de vergrijzing en de komst van veel tweedeverblijvers. Jammer genoeg is Koksijde voor veel jongeren onbetaalbaar aan het worden en dat is wel jammer."

T-d: Neem ons eens mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Christopher:
"De Hoge Blekker omdat ik daar als kind heel wat tijd heb doorgebracht, maar ook nu nog is dit een van mijn favoriete plekken om hill repeats (verschillende keren een helling beklimmen, red.) te doen, lopend of fietsend."

T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?
Christopher:
"Als sportman zie ik alle sporten graag met een voorkeur voor duursporten zoals biathlon. Sinds enkele jaren heb ik een e-reader en lees ik veel biografieën van sporters."

T-d: Je bent veel op buitenlandse missie, lukt het om bv. op zee je conditie op peil te houden?
Christopher:
"Tussen de vluchten door probeer ik wel dagelijks aan sport te doen. Aan boord heb ik een loopband en een spinningfiets. En ik combineer dat met work-outs Uiteraard speelt het weer op zee een grote rol: bij slecht weer is het onmogelijk om te lopen op de loopband en dan probeer ik te fietsen. Op peil houden is moeilijk, maar ik probeer het wel te onderhouden."

T-d: Waar droom je nog van?
Christopher:
"Ik droom van een gezond en gelukkig gezin en te kunnen doen wat we graag doen. Zowel op werkvlak als sportief."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?
Christopher:
"Ik geef de fakkel door aan mijn beste vriend Romeo Glorie, een goeie gast en huisvader. Romeo is mijn trainingsmakker en staat altijd klaar voor een goeie babbel met een koffie of een lekker gebakje klaargemaakt door zijn vrouw Sofie.Romeo is ook een sportmens en nam al deel aan het WK Ironman en de Marathon des Sables. Hij is medeoprichter van Sandman Events dat wedstrijden aan onze kust organiseert."