De kerremesse staat synoniem met feest. Zeker voor wie opgroeit met zicht op de toren van de Sint-Pieterskerk. Dat geldt dus zeker voor het lokale driegeslacht Carine Vliegen (63), Davita 'Davtje' Boullet (36) en Miley Ternier (12). Zij getuigen over drie generaties kermis in 't dorp. De kerremesse staat synoniem met feest. Zeker voor wie opgroeit met zicht op de toren van de Sint-Pieterskerk.

Tij-dingen: Als je het woord kermis hoort, waar denk je aan? Wat is je favoriete kraampje?

Carine Vliegen: "Aan mijn jeugd. Als kind was de kermis de leukste periode van het jaar. Veel Koksijdenaars gaven hun eerste kus op de overdekte rups. (glimlacht)"
Miley Ternier: "Oliebollen en het schietkraam!"
Davita 'Davtje' Boullet: "In mijn tijd was de rups niet meer overdekt, maar ik denk vooral met veel nostalgie terug aan de grote kermis - naast video Goens met ook nog de botsauto's."

Tij-dingen: Waarom ben je trots om van Koksijde-Dorp te zijn?

Davtje: "Je vindt hier nog steeds alles dat je nodig hebt: bakkers, een slager, cafés en uitstekende sportfaciliteiten. Net als in mijn kindertijd doen de kinderen alles te voet."
Miley: "Mijn broer Matti (10) en ik gaan wekelijks zwemmen. Zelf basket en tennis ik ook nog. En mijn papa (Karel Ternier, red.) speelt bij KV Koksijde-Oostduinkerke."
Carine: "We hebben ook mooie souvenirs aan de tijd dat de schaatspiste in Koksijde-Dorp was. Davita en haar zus Yana hielpen met de opkuis en mochten daarna gratis schaatsen. We wonen hier al heel ons leven. Davita en haar kinderen in de Oudstrijdersstraat en ik in de Zeelaan. Vroeger was het omgekeerd."

Tij-dingen: Zijn er (jaarlijkse) tradities die voor jullie horen bij de kermis?

Carine: "Vroeger was er elk jaar een stoet waarbij de reuzen (vrouw en kind) naar Koksijde-Bad trokken om de papareus, die visser was, op te halen. Dan kwamen ze samen, met ook nog de fanfare, terug naar 't dorp. In het vroegere gemeentehuis stond de burgemeester dan klaar om de kermis te openen. Wist je dat er in de stoet ook elke keer een maquette meeliep van de boot genoemd  naar mijn grootvader Eugène?"
Davtje: "Net als tegenwoordig op de visserijfolkloreavonden of de Garnaalfeesten Er werden ook visjes gebakken en wulloks uitgedeeld, voor de voormalige viswinkel Raymond."
Carine: "Elk jaar op donderdag was er een wielerwedstrijd met beroepsrenners waar een massa volk op afkwam. Veel mensen namen speciaal vakantie tijdens de kermisweek. Wij aten ook traditioneel duvejoengetjes met de eerste dunepatatjes en boontjes bij de opening. Die patatjes en boontjes kwamen uit de tuin van pépé – waar Karel en Davita later bouwden."
Miley: "We staan ook altijd op de rommelmarkt en dan bakt mijn mama worsten op de barbecue. Een dag waar we altijd naar uitkijken."

Wist je dat...

  • de grens tussen Koksijde-Dorp en -Bad volgens echte Koksijdenaars aan de Middenlaan ligt?
  • de wielerwedstrijd GP gemeente Koksijde voor nieuwelingen (3 juni) is de enige overblijvende koers naar aanleiding van de kermis in Koksijde-Dorp.

Tij-dingen: Wat is voor jou het grootste verschil met vroeger?

Carine: "Helaas doen ze het spel zonder grenzen niet meer. Dat was in teamverband: met ploegen van o.a. de brandweer en de supportersclub van RSC Anderlecht. De opdrachten waren soms hilarisch. Zo moesten deelnemers levende palingen vangen in een zwembad. Of knikkers zoeken in bloem."
Davtje: "Karel blesseerde zich bijna op één van de laatste edities tijdens het livetafelvoetbal. We moesten ook eens een ei verplaatsen met een lepel. Als ervaringsdeskundige zorgde ik telkens voor een reserve-ei, een hardgekookt exemplaar." (lacht)"

Tij-dingen: Heb je nog leuke kermisanekdotes?

Davtje: "Je creëert een band met de uitbaters. Zo kennen we allemaal Elvis van 't schietkraam en vroeger natuurlijk William van de Gezondheidsapotheek. Helaas is hij vier jaar geleden overleden."

Tij-dingen: Zakken jullie af naar Kermis Kids?  

Miley: "Zeker weten. Vorig jaar waren we ook al van de partij. Mijn ouders aperitieven bij vrienden terwijl je mij en mijn vrienden in het speeldorp kan vinden. Ik verlang al!"