Ine De Deken woont in onze gemeente en is klinisch psycholoog, burn-outexpert, bedrijfscoach en zaakvoerster van Centrum ViZit in Veurne. De auteur schreef Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out, een zelfcoachboek gebaseerd op de bestseller Sterker dan stress van gezondheidscoach Sonja Kimpen.

Deze uitgave gaat nog een stap verder en beschrijft vanuit een therapeutische insteek hoe mensen de uitdagingen op hun pad (o.a. weten wat je wil, emotionele kwetsuren) aanpakken. Verder tracht dit boek de taboe rond psychische hulpverlening definitief te doorbreken. Daarnaast wil Ine De Deken het taboe rond psychische hulpverlening doorbreken. Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out kost 22,50 euro en is te koop in je boekhandel. Wil je een gesigneerd exemplaar? Bestel het boek via info@centrumvizit.be.

Lees hieronder een interview met Ine De Deken. 

Tij-dingen: Stel jezelf kort voor. Wat is je link met onze gemeente?
Ine De Deken
: "Ik ben psycholoog, bedrijfscoach en sinds kort auteur. Ik ben niet in Oostduinkerke geboren en getogen, maar ben hier wel opgegroeid. Sinds mijn dertiende woon ik in Oostduinkerke en ik ben hier mijn hart verloren. Na vijf jaar studeren in Gent was het voor mij evident om terug te keren en aan de slag te gaan als psycholoog."

T-d: Hoe lang heb je aan je boek geschreven? Was het een hele klus?
Ine
: "In april vorig jaar ben ik begonnen. Dat was aan het begin van de 'eerste' lockdown en ik had een nu-of-nooit-gevoel. Ik dacht er al langer aan, maar door tijdsgebrek kwam het er niet van. Door COVID-19 had ik plots een halflege agenda: workshops, bedrijfscoaching en groepstrainingen vielen allemaal weg. Ik had dus de keuze: mij in zelfbeklag wentelen door het financieel verlies of een nieuw doel stellen. Na anderhalf jaar intensief schrijven, weggooien, schrappen, opnieuw herschrijven, laten nalezen door Sonja Kimpen legde ik in juli de pen neer. Ik vond het een boeiend leerproces. Schrijven was nieuw voor mij. Uiteraard had ik als docent en coach al vormingen en cursussen uitgeschreven, maar een boek schrijven is toch nog iets anders."

T-d: Zonder al te veel te vertellen: waarover gaat je boek?
Ine
: "Het boek is een zelfcoachboek dat je laat stilstaan bij welke richting jij zelf met jouw leven uit wil. In het boek geef je je grootste levensdromen- en doelen vorm en ga je aan de slag. Daarnaast biedt het boek je eenvoudig toepasbare tools en methodes om stress aan te pakken en burn-outklachten vaarwel te zeggen.  Dit zelfcoachboek zet je op weg naar weten wat je wil: naar je toekomstdromen, voor een leven met meer energie en minder stress. Stap voor stap pak je je persoonlijke energievreters, uitdagingen en emotionele kwetsuren aan. Dankzij een duidelijk stappenplan ga jij met jezelf aan de slag. Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out is een gids voor iedereen die zoekende is in het leven."

 Zet die donkere bril af en vervang hem door een kleurrijk exemplaar

T-d: Is de basis theorie of bevat het boek ook praktische tips of getuigenissen?
Ine
: "Het spreekt voor zich dat heel het boek theoretisch gefundeerd en gestoeld is op de wetmatigheden van de psychologie als wetenschap. Toch voel je dat als lezer niet zo aan of dat is toch mijn bedoeling. Ik trachtte het boek zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Het is een zelfcoachboek, een werkboek als het ware met doe-opdrachten. Daarnaast vind je persoonlijke getuigenissen van cliënten uit mijn praktijk. Allemaal volledig waarheidsgetrouw en uit het echte leven gegrepen."

T-d: Waarom vind je dat iemand jouw boek moet lezen?
Ine: 
"Het boek is gewoon een must-read als je de weg even kwijt bent in je leven. Ook als je op zoek gaat naar wat je écht wil. Of als je de connectie met jezelf terug wil herstellen. En uiteraard ook voor als je geconfronteerd wordt met stress- of burn-outklachten en opnieuw levensenergie wil ervaren. Wat dit boek anders maakt dan de andere boeken over deze onderwerpen is dat het boek niet enkel focust op de symptomatische aanpak. Het gaat dieper dan dat, naar de oorsprong: Wat wil je in je leven? Wat heb jij nodig om terug je energie te voelen? Welke levensdromen- en doelen wil je nog bereiken? En wat met hindernissen of blokkades op deze weg?  Over hoe je dat kan doen, wordt in dit boek niet alleen verteld, maar meteen ook uitgewerkt aan de hand van talrijke toepasbare methodieken en strategieën."

T-d: Ben je van plan om nog meer boeken uit te brengen?
Ine:
"Eerlijk? Tijdens het schrijven heb ik vaak gedacht: nooit meer! (lacht) Blijkbaar is dat normaal en komt elke auteur dat tegen tijdens het schrijfproces. Soms heb je gewoon het gevoel dat je vastzit en zakt de moed je in de schoenen. Toch heb ik volgehouden en nu ben ik ongelooflijk trots op dit boek. En ik moet je zeggen, ik heb inderdaad de schrijfkriebel te pakken. Ik heb zelfs al een volgend thema in mijn hoofd. Dus wie weet? Mijn volgend boek zal, als het er komt, eerder gericht zijn naar het bedrijfsleven." 

T-d: Heb je nog een speciale boodschap voor onze lezers?
Ine: 
"Ik wens iedereen een leven vol passie, gedrevenheid, flow, levenslust en levensenergie toe. Een leven waarin je je grootste levensdromen- en doelen bereikt en waarbij je jou door niets of niemand laat tegenhouden. Vaak zien we vooral wat niet lukt en niet kan. Zet die donkere bril af en vervang hem door een kleurrijk exemplaar. Je zal zien welke nieuwe wereld er plots voor je opengaat."

Praktisch

  • Titel: Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out
  • Auteur: Ine De Deken
  • Uitgever: London Books
  • Prijs: 22,50 euro