In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. Enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link moet hebben met Koksijde. Griet Van Waes – echtgenote van de burgemeester – kreeg als eerste Koksijdenaar de fakkel en zij gaf die door aan Maaike Darras.

Tij-dingen: Dag Maaike, wie ben je, wat doe je en waar kom je vandaan.
Maaike Darras:
“Ik ben afkomstig uit Alveringem en kwam op mijn achttiende in Oostduinkerke terecht toen mijn ouders hier een tweede verblijf bouwden. Oostduinkerke beviel ons zo goed dat we na één jaar definitief zijn gebleven. Zo leerde ik trouwens mijn man, Frederik Lahousse, kennen. Hij was onze buurman. Samen hebben we drie kinderen: Thibault (20), Mathieu (16) en Clement (11). Ik studeerde rechtspraktijk in Gent en na mijn stage bij notaris Marc Vanden Bussche kreeg ik daar een vaste job. Twee jaar later zijn Frederik en ik een vastgoedkantoor begonnen in Oostduinkerke: Century 21 Lahousse en dat doen we nog altijd met heel veel passie en enthousiasme.”

Ze krijgen mij hier met geen stokken meer weg

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?
Maaike:
“Wandelen in Oostduinkerke en afspreken met familie en vrienden.”

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Maaike:
“Onze dieren: een hond, een paard en veel vogels – hoewel die eigenlijk meer de passie van mijn man en kinderen zijn, maar ik vind het leuk om met mijn man en de kinderen voor de dieren te zorgen. Elke zondag wandelen mijn man en ik met Kamiel, onze schotse Collie. Voor andere hobby’s of passies heb ik nu geen tijd. Zolang mijn kinderen thuis wonen, zijn zij mijn absolute prioriteit. Ik hou er enorm van om er te zijn voor hen, een gezellige thuis te maken en te zorgen dat zij het goed hebben.”

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?
Maaike:
“Een gezellige apero met vrienden en familie, daar kan ik ongelofelijk van genieten. Een aperoplankje van Belinda, Chlodette, Bistronomie Egelantier of de Caricole hoort daar standaard bij.”

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?
Maaike:
“De rust, de prachtige natuur waarin je oneindig mooi kan wandelen. Ook de gezellige drukte bij momenten, maar nooit overdreven, goeie restaurants, toffe winkels… En het feit dat iedereen elkaar kent. Ik voel me hier thuis.”

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?
Maaike:
“Nooit (lacht). Ze krijgen mij hier met geen stokken meer weg.”

T-d: Neem ons eens mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Maaike:
“Dat is een moeilijke … want ik heb er veel (glimlacht). Als het niet te druk is, ga ik heel graag naar Winest op de dijk of naar het Sycod, zalig om te genieten van het zicht op zee. Als het op de dijk te druk is, dan vind je mij op het terrasje van Int Pand om te genieten van een lekkere cappuccino en de sfeer. Ook het binnenplein van het Visserijmuseum met de Peerdevisscher of langs het water op het terras van Wielrijdersrust Het Dorstige Hart in Wulpen bekoren mij.”

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?
Maaike:
“De elektrische fiets vind ik toch een heel leuke trend: overal met de fiets naar toe zonder bezweet aan te komen (knipoogt).”

T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?
Maaike:
“Vandaag bestaat mijn ideale zaterdagavond uit een lekker takeawaydinner tijdens een mooie film. En dat gaat van een muzikale romantische film zoals A star is born, over een goeie Vlaamse film zoals Loft tot een spannende actiethriller zoals de verschillende Die hard-films.”

T-d: Waar droom je nog van?
Maaike:
“Goh, ik heb eigenlijk alles wat ik wil, maar een leuk vakantiehuis ergens in het zuiden, een plaats waar de kinderen graag blijven komen om samen vakantie te nemen, dat zou wel leuk zijn.”

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?
Maaike:
“Emily Brondeel, zij startte in maart vorig jaar een nieuwe zaak in Oostduinkerke: Int Pand. Echt mooi om te zien hoe ze vol passie haar zaak runt, een creatieve duizendpoot.”