Volgens sportief manager Kim Casteleyn staat de Sand Yacht Club van Oostduinkerke (SYCOD) voor gezelligheid. De redactie trok dit na ter plaatse en kan alleen maar bevestigen.

Een gesprek. 

Tij-dingen: De zomer is in aantocht. Waarvoor staat jullie surfclub?
Kim Casteleyn:
"Bestempel ons gerust als een familieclub: op het water en op het strand."

T-d: Waarin onderscheiden jullie zich van andere surfclubs?
Kim:
"We bieden een enorme waaier watersporten aan. Dus we focussen niet alleen op zeilen, maar ook op strandzeilen, kitesurfen, windsurfen, wingsurfen (kruising tussen windsurfen, kitesurfen en golfsurfen, red.) en foilen (windsurfen waarbij de plank een halve meter boven het water zweeft, red.)."

De grote nieuwe watersportzone zorgt voor extra veiligheid 

T-d: Vat jullie werking eens samen. 
Kim:
"We willen de jeugd laten kennismaken met de zee en het strand. Onze sportwerking start vanaf vijf jaar (en vanaf dan is iedereen welkom t.e.m. 99 jaar). De allerkleinsten krijgen te maken met alle aspecten van de zee, ook maken we alle gevaren kenbaar. Als je 11 jaar bent, mag je leren catamaranzeilen: eerst op de kleinere bootjes en daarna op de grote cats. Maar het blijft niet bij watersporten alleen. Ook organiseren we, bv. in samenwerking met Koksijde Golf ter Hille, een kamp (Albatros, red.). Dan leren ze ’s morgens golfen en 's namiddags maken ze kennis met ons aanbod. Ook privélessen zijn mogelijk of je kan je aansluiten bij het surfteam, het kitesurfteam of de SYCOD Sailors. Er wordt ook gesport tijdens de wintermaanden."

T-d: Wie zijn de drijvende krachten in de club?
Kim:
"Sportcoach Tom en ikzelf staan in voor het sportieve, in overleg met het bestuur."

T-d: Welke maanden zijn het drukst?
Kim:
"Uiteraard de zomermaanden, maar ook tijdens het weekend in het voor- en najaar is het vaak druk."

T-d: Welke watersport is het populairst?
Kim:
"Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn ongeveer evenveel zeilers, windsurfers en kiters onder onze leden. De komst van de grote nieuwe watersportzone is dus een uitstekende zaak voor de veiligheid van iedereen."

T-d: Welke watersporten zullen nog in populariteit stijgen?
Kim:
"De komende jaren zal wingsurfen nog stijgen in populariteit. Het is sneller aan te leren dan kitesurfen en het is veiliger."

T-d: Heeft de coronapandemie sporen nagelaten?
Kim:
"Dat valt mee. We hebben extra sportkampen moeten organiseren om de vraag bij te houden. Er zijn natuurlijk praktische problemen, zo mogen we de douches en kleedkamers niet gebruiken. En we missen de après-surf… maar het laat geen blijvende sporen na."

T-d: Waarom moeten onze inwoners zeker eens langskomen?
Kim:
"Onze ligging is uniek, tussen twee duinen met zicht op zee. Inwoners zijn zeker welkom om te proeven van onze lessen en kunnen achteraf met de voetjes in het zand genieten van een hapje en drankje."