Sinds oktober van vorig jaar heeft onze gemeente er een officiële Vespa-club bij. Ondanks de praktische coronaproblemen, telt de vereniging al ruim 50 leden. Voorzitter Pieter Brys is daar terecht trots op en verlangt naar het moment dat hij terug zorgeloos de wijde wereld mag insjezen met zijn Vespa.

Tij-dingen: Vespa Club Koksijde: waarvoor staat jullie vereniging?
Pieter Brys:
"We zijn levensgenieters die de streek graag verkennen met onze Vespa. Onze club is een officiële Vespa-club die aangesloten is bij de Belgische federatie Vespa Club Belgium. Ons doel? Alle Vespa-rijders uit de streek samenbrengen. Iedereen is welkom (vanaf 125cc): dat geldt voor nieuwe modellen, maar ook als je met een oldie rijdt. Bestuurders spreken af in het clubhuis La Scaligera waar ze de passie voor de Vespa delen."

T-d: Welke activiteiten organiseren jullie in normale omstandigheden?
Pieter:
"We spreken regelmatig af om tijdens het weekend een rit te maken. Als we de zon zien, trekken we eropuit in onze mooie Westhoek. Maandelijks staat ook een dagrit van ongeveer 90 kilometer op het programma waarvoor onze leden zich kunnen inschrijven. Eén keer per maand maken we ook een matineerit: dan vertrekken we ‘s morgens en zijn we op tijd terug voor een aperitief bij een zaak hier in de buurt. We, rijden af en toe ook eens over de grens om de lokale Picon te proeven."

We dromen van een event waarbij alle Vespa-rijders uit België op bezoek komen 

T-d: Gooit corona ook bij jullie roet in het eten? Hoe zag het afgelopen jaar eruit?
Pieter:
"Onze club staat nog maar in de kinderschoenen en is opgericht in volle coronatijd (oktober 2020). We geven onszelf de tijd om alles grondig uit te werken voor het volgende seizoen. Ook wij moesten al enkele activiteiten schrappen en worden beperkt in de organisatie van onze ritten. De welkomstrit, de nieuwjaarsreceptie en de geplande groepsritten vielen in het water. Maar ik blijf positief: we hebben al meer dan 50 leden. Hiervan konden we vorig jaar alleen maar dromen. Nu vinden onze ritten plaats volgens de geldende coronamaatregelen. Op onze Facebookpagina dagen we onze leden uit om enkele routes te rijden en ervaringen met elkaar te delen."

T-d: Wat brengt de toekomst?
Pieter:
"We kijken uit naar enkele ritten naar bevriende clubs in Brugge, Oostende, Ieper en Roeselare, maar in de eerste plaats hopen we natuurlijk zo snel mogelijk zorgeloos rond te rijden in groep. Met als het even kan hier en daar een stop onderweg om iets te eten of te drinken. Als alles achter de rug is, willen we ook een Italiaanse beurs organiseren. We dromen van een groot evenement waarbij alle Vespa-rijders uit België op bezoek komen. Tegen 2025 hopen we om af te klokken op 100 leden en ik hoop dat we tegen dan een paar meerdaagse ritten of reizen achter de rug hebben."

T-d: Waarom zijn jullie zo in de ban van de Vespa?
Pieter:
"Het is een totaalervaring. Als Vespa-liefhebber draait alles in de eerste plaats om het iconische design van de Italiaanse scooter. Vespa's doen je wegdromen naar die typische Toscaanse landschappen en de lekkere specialiteiten die Italië biedt. Dolce far niente. Genieten."

T-d: Wie zijn jullie leden?
Pieter:
"Ons oudste lid is 75 jaar en de jongste snaak is 27. Het merendeel van onze leden komt uit deze regio. De meesten beschikken over een nieuwe Vespa, maar veel leden hebben een oldie. Dankzij onze sponsor Wim’s Bike Center, die ook verdeler is van Piaggio, kan je ook een Vespa huren. "

T-d: Heb je een leuke anekdote?
Pieter:
"Vespa Club Koksijde kreeg stamnummer 58 van de Belgische federatie. In ons klein land zijn er dus veel mensen met dezelfde passie. Wist je dat er ook een Vespa Club Europe en World bestaat? Jaarlijks is er een gastland dat een groot event organiseert waarop clubs van over de hele wereld afkomen. De European Vespa Days staan dit jaar gepland in Portugal (Guimarães, red.) en de World Vespa Days vinden in 2022 plaats in Zwitserland (Interlaken, red.). "

T-d: Wat moeten de lezers van Tij-dingen zeker nog weten?
Pieter:
"Iedereen met een Vespa kan lid worden van onze club. Doe je aanvraag via www.vespaclubkoksijde.be of bij Frederik in La Scaligera. Het lidgeld bedraagt 20 euro. Je bent nooit te oud om met de Vespa te leren rijden. In België mag je trouwens met je autorijbewijs een scooter (125cc) besturen en hoef je geen extra motorrijbewijs te hebben."

Info
voorzitter Pieter Brys