Tijdens rondleidingen over funerair erfgoed komen voornamelijk mannen ter sprake. Maar in onze gemeente vind je ook een aantal opmerkelijke graven van overleden vrouwen. Tij-dingen licht er alvast twee voor je uit.
Dit graf is één van de meest merkwaardige graven op de begraafplaats van Oostduinkerke. Lily Draps werd geboren op 27 mei 1911 en stierf nog voor haar eerste verjaardag op 18 maart 1912. Lily was de dochter van Emile Draps en Martha Amelia Boudry. Zij was de dochter van kunstschilder Aloïs Boudry (Belgische kunstschilder bekend voor zijn portretten, stillevens, interieurs en voorstellingen van vissers in hun omgeving, red.).
Dit vreemde en voor die tijd vooruitstrevendeontwerp in de vorm van een boomstronk met boomwortels, houdt hoogstwaarschijnlijk verband met het beroep van Emile Draps: tuinbouwkundige. De boom staat in de funeraire wereld symbool voor de levensboom die afgebroken is en wijst op een plots gestopt leven. Vaak een jong leven.
Wilhelmina werd geboren in Brunssum (Nederland) op 13 mei 1918 en overleed in Keulen op 1 december 1970. Wilhelmina was tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdonderwijzeres bij de Belgische militairen in Duitsland. Voor haar inzet bij de weerstand en het Geheime Leger, werd zij na haar dood onderscheiden met de medaille van de weerstand (die medailles werden o.a. verleend aan de leden van de Gewapende Weerstand, red.). Van 15 juni 1942 tot 14 oktober 1944 zette zij zich in als gewapend weerstander.
Omdat haar gezin in Koksijde woonde, werd zij vanuit Keulen naar het kerkhof van Koksijde overgebracht. Haar graf bestaat uit een wit grafkruis in hout en een afgeboord perk opgevuld met keien.