In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link moet hebben met Koksijde. Romeo Glorie kreeg de fakkel in september en gaf die door aan Tom Vandenbussche.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Tom Vandenbussche:
"Als kleine jongen spoelde ik aan in Nieuwpoort, met mijn ouders en zus. Mijn mama en papa waren van de streek rond Kortrijk en na een avontuur in het toenmalige Zaïre, nu terug Congo, vestigden zij zich in Wulpen. Dichtbij de oude steenbakkerij. Geografisch ligt dit dichter bij Nieuwpoort, zodat een groot stuk van mijn jeugd zich in Nieuwpoort afspeelde. Later verhuisden we naar Nieuwpoort. Ik liep er school, zat er in de muziekschool en in diverse sportclubs. Dankzij mijn lange studies was ik bijna tien zomers redder aan zee. Ik studeerde af als NKO-specialist (neus, keel en oren) in 2002, aan mijn eenendertigste. Ik was heel blij toen ik als specialist kon beginnen in het ziekenhuis van Veurne. Een terugkeer naar mijn roots. Ondertussen werk ik er bijna 20 jaar. Zelf heb ik twee kinderen: Thomas en Charlotte. Zij studeren in Gent en komen niet zoveel meer naar huis. Momenteel woon ik met mijn partner Elke Govaerts in Sint-Idesbald waar we een huis bouwden. Elke, orthodontist in Veurne, heeft drie kindjes die deeltijds bij ons wonen: Loïc, Niel en Aline."

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?
Tom:
"Van nature ben ik nogal onrustig en in mijn hoofd is het nooit stil. Op een vrije dag loop ik meestal een uurtje in het bos, de duinen of op het strand. Na een verkwikkende douche geniet ik dan van zalig niks doen. Een kop koffie met muziek op de achtergrond en dan wat bladeren in een boekje of scrollen op de laptop. Heerlijk. Sporten doe ik voornamelijk om fit en gezond te blijven of als activiteit met vrienden. Competitie is voor mij niet belangrijk."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Tom:
"Reizen. Helaas ontbreekt de tijd en is het in mijn beroep niet zo gemakkelijk om lang afwezig te zijn. Maar ik probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen: mountainbiken in Tanzania, een marathon lopen in Rome, met de motor naar Schotland, diepzeeduiken in de Stille Oceaan of hiken op één of ander eiland. De voorbije zomer stapten we bijvoorbeeld samen met Sofie en Romeo (van wie ik de fakkel kreeg) de GR20 in Corsica. Dwars door de bergen het eiland over, goed voor 150 km klim-, klauter- en hikeplezier. De natuur is overweldigend en alle luxe ging overboord. We sliepen in slaapzalen of in ons eigen tentje dat we overal mee zeulden. Veertien dagen stilzitten op het strand is niet voor mij weggelegd. Verder hou ik van alles wat mooi is: design, architectuur, fotografie en − last but not least − auto’s en motoren. Ik heb lang getwijfeld om het motorrijbewijs af te leggen, maar zes jaar geleden ging ik toch overstag. En ik moet toch zeggen dat ik heel erg gebeten ben door de motormicrobe: het geluid, de wind, de geur en die krachtige boxermotor zorgen elke keer weer voor een zalig gevoel. Het weer zit niet altijd mee en het echte motorseizoen is kort, maar dat kan de pret niet bederven. Ik kocht een oude Honda CB 750 om er deze winter aan te sleutelen."

We zijn onlangs verhuisd naar Baaldje en gaan er nooit meer weg!

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?
Tom:
"Genieten is voor mij samen zijn met vrienden. Niks is belangrijker dan goede vrienden. Een leuke, ontspannen babbel, gezellig samen zijn, met een goed glas wijn en een lekker gevulde tafel... daar haal ik zeer veel energie uit. Dat kan thuis, maar ik ga ook graag uit eten. Gelukkig hebben we hier in de buurt veel goede adresjes. Wat dat betreft ben ik nogal een Bourgondiër. Daarom moet ik blijven sporten, anders komen de kilo’s er razendsnel bij. (lacht)."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?
Tom:
"Zowel Elke als ik zijn kinderen van de zee. We houden enorm veel van het strand, de zee en de duinen. Soms zeggen mensen van de kust dat ze nooit naar zee gaan. Bij ons is dat helemaal niet zo! We maken bijna wekelijks een wandeling naar het strand om ons hoofd leeg te maken.In de winter lopen we op het strand en in de zomer genieten we van de zonsondergang met een aperitief in de rugzak. Gewoon voetjes in het zand of in het water : dat is toch gewoon de max? Bovendien hebben we in Koksijde nog veel natuurlijke duinen en een zeker ruimtegevoel."

Ik heb maar één droom: de wereld zien. Per motor, auto, camper of zelfs met de boot.

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?
Tom:
"Nee. We zijn onlangs verhuisd naar Baaldje en gaan er nooit meer weg. Tenzij we een strandvilla in Saint-Tropez op de kop tikken, maar dat zal allicht niet gebeuren (lacht)."

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?
Tom:
" Ik maak mij zorgen over de klimaatcrisis. Niet voor mezelf, maar voor onze kinderen en de kinderen van onze kinderen. Alles gaat razendsnel en we staan er zo weinig bij stil. Het is goed dat er meer aandacht komt voor natuur, milieu en vervuiling. Wat dat betreft vind ik echt dat de gemeente – en bij uitbreiding de provincie en het land - maximale inspanningen moet doen voor een groene, gezonde en propere woonbeleving. Het is jammer dat opruimacties zoals de Eneco clean beach cup noodzakelijk zijn, maar ik heb er veel bewondering voor."

T-d: Neem ons eens mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Tom:
"Het brede strand bij laag water met ondergaande zon, bijvoorbeeld in Sint-André. Ik woonde een tijdje in de Strandjutterslaan en toen ging ik bijna dagelijks naar het strand. Die ruimte, die kleuren in de lucht en de fantastische zee. Zalig."

Sporten doe ik voornamelijk om fit en gezond te blijven of als activiteit met vrienden.

T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?
Tom:
"Ik ben geen grote lezer. Een goeie vriend vertelde me dat je na je dertigste geen fictie meer kan lezen… dus lees ik vooral non-fictie, maar meestal lees ik maar drie vierde van het boek en hou ik het daarna voor bekeken. Het is zelden echt boeiend geschreven, vind ik. Muziek vind ik essentieel. Als ik thuis ben, speelt er bijna altijd muziek en als ik alleen ben ook iets luider (lacht). Ik hou van een stevige beat, maar liefst met veel gevoel. Muziek brengt herinneringen tot leven en daar hou ik van."

T-d: Waar droom je nog van?
Tom:
"Ik heb maar één droom: de wereld zien. Per motor, auto, camper of zelfs met de boot. Het maakt niet uit hoe en het moet niet per se de ganse wereld zijn. Europa is ook goed. En als ik dat samen met vrienden zou kunnen doen, is mijn geluk compleet."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?
Tom:
"Ik nomineer Godeline Beun. Zij woont bij ons in de buurt en is geboren en getogen in Koksijde. Ik ken haar niet zo goed, maar ze is altijd vriendelijk en heeft – dat weet ik zeker – het hart op de juiste plaats."