Met grote verslagenheid meldt Lokaal Bestuur Koksijde het overlijden van ereraadslid Hugo Goens op 3 september 2021. Hij werd 81 jaar.

Hugo Goens groeide op als zoon van René Goens en Maria Vieren. Hij begon zijn loopbaan als zelfstandige met kranten- en boekenwinkel Goens in de Zeelaan van Koksijde-Dorp en deed tussenin klein vervoer. Samen met zijn broer zorgde hij ook voor de levering van mazout. Later spitste hij zich samen met zijn echtgenote Rogianne Gaytant volledig toe op de uitbating van de kranten- en boekenwinkel. In dat kader was hij de grondlegger van de jaarlijkse boekenbeurs in Koksijde-Dorp. Jaren later stampte hij de videotheek Goens uit de grond. Deze zaak werd voortgezet door zijn jongste zoon.

Hugo Goens

Burgemeester van 't Dorp

Hugo was ook naast zijn professionele loopbaan een actieve duizendpoot. Hij was meer dan 30 jaar vrijwillig brandweerman bij de post Koksijde, lid van het feestcomité van de brandweer en ook de grote bezieler van het Wereldkampioenschap wielrennen voor brandweerlieden op de weg. Veel mensen kennen hem als voorzitter van het feestcomité van Koksijde-Dorp, waardoor hij de bijnaam burgemeester van ’t Dorp erfde. Ook de politieke microbe kreeg hem te pakken. Van oktober 1994 tot eind 2005 was hij actief als gemeenteraadslid.

Strandvisser, basket- en voetbalfan

Als kind van de zee en zoon van een paardenvisser was hij een verwoed strandvisser. In de baskethal was hij vaak te vinden. Zijn zonen waren baskettalenten en hij volgde jarenlang hun prestaties op de voet. Daarnaast was hij een voetbalfan en genoot hij samen met zijn familie van de matchen van Club Brugge. Iedereen zal hem herinneren als een notoir grappenmaker, een enthousiaste levensgenieter mét een sigaar in de mond. Hugo laat drie zonen na (Dirk, Eric – ereburger van onze gemeente, Kristof) en zes kleinkinderen. Koksijde wenst de familie en vrienden veel sterkte toe.

Op de foto zie je Hugo uiterst links. Onze burgemeester staat vlak naast hem.