In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Greta Cambier kreeg de fakkel in september en gaf die door aan Martine Miniot.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Martine Miniot: "Mijn vader had roots in Frans-Vlaanderen en mijn moeder was een Waalse. Ik studeerde sociologie en ben oma van drie kleinkinderen. Ik ben heel sociaal en hou me graag nuttig bezig. Daarom doe ik vrijwilligerswerk bij Camino en het Sociaal Huis. Het is leuk om elkaar te zien en bij te praten, onder de vrijwilligers heerst een goede sfeer."

Martine Miniot

In Koksijde heb je een opvallende mix aan landschappen

T-d: Wat doe je dan om tot rust te komen?

Martine: "Zwemmen. Als dochter van een duikleraar groeide ik op in het water, maar zwemmen werd pas twintig jaar geleden een passie. Ik vind rust wanneer ik baantjes trek. Ideaal om mijn hoofd leeg te maken en mijn brein even op pauze te zetten."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?

Martine: "De authenticiteit van de inwoners. Iedereen kent iedereen. Dat zorgt voor een gevoel van vertrouwen en veiligheid. In Koksijde heb je ook een opvallende mix aan landschappen: strand, duinen en bos. Het is een boeiende gemeente met bijzonder erfgoed en veel dynamiek, heel het jaar door vinden hier activiteiten plaats."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Martine: "Mijn tweede grote passie is haken. Ik leerde het via filmpjes op YouTube. Toen mijn eerste kleinkind werd geboren gaf het me een enorme voldoening om iets te geven dat ik zelf maakte. En dat was meteen het begin van mijn verslaving. Ondertussen heb ik al veel kinderen blij gemaakt met mijn haakwerken. Eind augustus ben ik nog langs geweest bij het TOPPIE-kamp met mijn zelfgehaakte versie van Warme William. Ik heb hen ook het verhaal achter Warme William verteld."

In Koksijde heb je ook een opvallende mix aan landschappen

Me integreren vind ik belangrijk. Ik leerde Nederlands via contacten met lokale mensen 

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Martine: "Ik hou van goed en gezellig tafelen. In Koksijde vind je veel goede restaurants, maar het liefst van al ga ik naar De Clochard. Mijn favoriete plek om te wandelen ligt wel buiten de gemeente, dat is Heuvelland."

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?

Martine: "Babbelen met de mensen rondom mij. Ik kook ook graag voor familie en vrienden, de eettafel vullen met de klassiekers uit grootmoeders receptenboek. Eten is delen voor mij."

T-d: Heb je overwogen om nog eens te verhuizen?

Martine: "Nee, niet meer. Ik ga nog graag weg , maar telkens ik terugkeer, besef ik hoe goed het hier is. Ik ben hier graag. Me integreren vind ik dan ook belangrijk. Ik leerde Nederlands via contacten met lokale mensen, ook al is dat af en toe gemixt met dialect. (glimlacht) Ik volg ook het lokale nieuws − ik kijk naar Focus/WTV. De soap Thuis volg ik ook, niet voor het verhaal, maar voor de taal. Wanneer mensen aan mijn uitspraak horen dat ik Franstalig ben, schakelen ze over naar het Frans, maar ik zeg dan dat ik ook Vlaamse kan zijn.(glimlacht)"

Telkens ik naar Koksijde terugkeer, besef ik hoe goed het hier is

T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?

Martine: "Vroeger las ik graag romans, maar ik heb daar nu minder tijd voor. Op tv kijk ik naar Scandinavische series."

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?

Martine: "De snelle evolutie van de technologie en vooral de digitalisering. Technologie neemt een centrale plaats in. Iedereen is met iedereen verbonden en alles wordt gemeten. Een paar keer klikken en de volgende dag staat je bestelling voor de deur. Zelfrijdende auto's zijn dan de volgende stap. Het schrikt me niet af, alles hangt af van hoe de mensen het gebruiken. De tijd die vrijkomt doordat je bv. niet voor elke verrichting naar de bank moet, kan je gebruiken voor iets anders. Dat geldt ook voor andere evoluties."

T-d: Waar droom je nog van?

Martine: "Zo lang mogelijk gezond en actief blijven. Zonder een goede gezondheid kan je niet veel doen. En blijven doen wat ik nu doe. De positieve vibes van de Koksijdenaars zijn besmettelijk."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?

Martine: "Ik geef de fakkel door aan Shirley Tyteca voor haar inzet en gedrevenheid om kinderen te leren leren. Ik leerde haar vijf jaar geleden kennen toen ze startte met de huiswerkklas TOPPIE. Wat juf Shishi met haar passie en inzet doet, legt ze zeker uit in de volgende Tij-dingen."

Martine Miniot
Martine Miniot
Martine Miniot
Martine Miniot