Op 6 december trekt Sinterklaas door het land om overal vreugde te brengen. In onze streek eren we natuurlijk nog een andere heilige met een feest dat sterk lijkt op dat van Sinterklaas. Elk jaar, op de vooravond van 11 november, doet Sint-Maarten zijn intrede in Koksijde.
Op 10 november trekken kinderen samen met Sint-Maarten en zijn roetpieten door de straten van Koksijde-Dorp, zwaaiend met zelfgemaakte bietenlantaarns. Uiteraard mogen de sint-maartensliederen niet ontbreken. De avond eindigt met de verbranding van Pietje Pek op de brandstapel, een ritueel dat al generaties lang leeft. Op deze foto uit 1968 zien we enthousiaste kinderen die meededen aan de stoet.
De stoet dit jaar gemist? Noteer nu al 10 november 2025 in je agenda.
Volgens de legende schonk Sint-Maarten, ook bekend als Martinus van Tours, de helft van zijn mantel aan een bedelaar. Diezelfde nacht verscheen Christus aan hem in een droom met die helft van zijn mantel. Dit bracht Sint-Maarten ertoe zijn leven te wijden aan het geloof. Hij werd kluizenaar, stichtte een klooster en werd later bisschop. Zijn vrome leven en de vele wonderen die aan hem werden toegeschreven, maakten hem tot een geliefde heilige. In verschillende delen van Europa, waaronder bij ons, wordt hij nog steeds gevierd.
Kan je meer vertellen over deze foto? Nam je zelf leuke foto’s in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be
Niet alleen op www.koksijdeverbeeldt.be vind je beelden die worden bewaard voor het nageslacht, ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief. Surf dus zeker naar www.beeldbank.koksijde.be en grasduin in de foto’s
Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen.
De Vlaamse overheid onderschrijft op die manier het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie.
Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds doorstonden.
Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05. Surf dus zeker naar koksijde.mediahaven.com